Liczi – sezon rozpoczęty

Tak, tak kochani u nas zima, ale i w jej trakcie może być sezon na .. owoce … litchi, pojawiły się też czerwone pomarańcze ( o pomarańczach będzie już niedługo ) .

Litchi ( u nas często spotykane jako liczi ) zadziwia mnie swym smakiem. Zawsze gdy rozgryzam skorupkę czuję inny smak. Trafiają się owoce tak soczyste, że chciałoby się żeby były większe,  trafiają się i tak kwaśne, że wykręcają twarz i wtedy chciałabym o nich zapomnieć.

Niestety, jestem uzależniona od litchi. Nawet z pestki wyhodowałam w zeszłym roku roślinkę .. padła niestety:(.

Z litchi w Polsce jest jeszcze jedna dziwna jak dla mnie sprawa. Ja wiem, że są różnice w cenach w sklepach ale żeby aż .. takie !

Biedronka, Lidl jeśli mają litchi w ofercie to jest w cenie obecnie ok. 9,50 za kg. Cena dla mnie akceptowalna w pełni, litchi są nieduże w końcu nazywane są śliwką chińską, mają tylko dużą pestkę. Widziałam też cenę w zeszłym roku .. uwaga 80 zł za kg !! w Galerii Krakowskiej na pewnym stoisku, którego już nie ma! W innej galerii handlowej w tym roku były za bodajże 59 zł za kg.! Szaleństwo prawda ??

Ale się rozpisałam, jak nie ja :)

Mam pytanie do Was .. szukam jakiegoś dania z litchi ale nie na słodko, nie w drinku, napoju tylko czegoś innego. Ma ktoś jakiś pomysł ??

Dostałam właśnie link od Anji :) – dzięki kochana! to co ktoś chętny na wspólne gotowanie z litchi :)

A polecam litchi do spróbowania :)

Litchi

i jeszcze kilka informacji o Litchi :

Pochodzenie: południowe Chiny, ale uprawiane dziś w całej południowej Azji, południowej Afryce, Ameryce Południowej, Australii i na Madagaskarze.

Jadalne: soczysty miąższ otaczający duże nasiono. Litchi z kruchej skórki możesz obrać palcami, a miąższ jeść łyżeczką ( ble łyżeczka jestem ciekawa jak oni to robią, ja je zawsze obgryzam )

Smak: łagodny, słodki, czasem lekko kwaskowy.

Jakie kupować: świeżo dostarczone do sklepu, bo litchi dojrzewają tylko na drzewach i szybko więdną. Skórka dojrzałego owocu jest równomiernie czerwona.

Co można z nich zrobić: kompoty i syropy, używane są także jako dodatek do sałatek owocowych, likierów i lodów.

Kaloryczność: 71 kcal/100 g

Wartość zdrowotna: bogate źródło witaminy C.

 

Dodaj komentarz