Mamo, zrób bezę .. proszę .. i tak w kółko ; )
Lodowy tort bezowy właśnie powstał w odpowiedzi na powyższe prośby.
Ile można jeść taką samą bezę .. hmm .. dużo :) ale jako, że ja chciałam czegoś nowego, to tak powstał ten tort.
Tort składający się z dwóch pysznych blatów bezowych, przełożony znakomitym i prostym w wykonaniu kremem. Czy potrzeba czegoś więcej w upalne dni żeby zachwycić rodzinę ? Zdecydowanie nie. Zabieramy się w takim razie za przepis. Zróbcie i zachwyćcie swoją rodzinę, to naprawdę prosty przepis.
Lodowy tort bezowy
- 6 białek ( schłodzone )
- 30 dkg cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
Masa :
- 100 gram mascarpone
- 150 ml śmietany 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- skórka z limonki
- czerwone porzeczki
Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na każdy położyć mały talerzyk deserowy i odrysować ołówkiem jego kontur.
Schłodzone białka, przelać do metalowej miski i ubić mikserem. Stopniowo dodawać cukier po łyżce i ubijać aż piana będzie lśniąca, dodać mąkę i ocet i zamieszać w miarę delikatnie ale tak żeby składniki połączyć.
Masę bezową rozprowadzić na papierze do pieczenia w oznaczonych kręgach. Ja rozprowadzam łyżką, delikatnie ją formując. Z pozostałych ubitych białek łyżeczką zrobiłam małe beziki, które potem wykorzystałam do dekoracji bezy.
Piekarnik rozgrzać do 120 C i wstawić na 10 minut nasze blaty bezowe, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 C i suszyć bezę przez 100 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić lekko uchylone drzwiczki, bezę zostawiamy do wystygnięcia.
Limonkę porządnie myjemy i wyparzamy we wrzątku. Ścieramy z niej skórkę ( tylko zieloną część ).
Ubijamy śmietanę dodając cukier po łyżeczce, ubijając, po chwili też po łyżce dodajemy mascarpone. Dodajemy połowę skórki z limonki i mieszamy.
Jeden z blatów pokruszyłam na średniej wielkości kawałeczki.
Teraz na talerz ( paterę ) przekładamy pierwszy blat i na nim rozsmarowujemy masę, na niej układamy porzeczki i posypujemy pokruszoną bezą i na tym układamy porzeczki. Przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy masę, układamy beziki i dekorujemy porzeczkami. Na koniec posypujemy całość skórką z limonki.
I teraz najważniejsze wstawiamy nasz tort do zamrażarki na minimum 10 godzin. Można go oczywiście zjeść bez mrożenia, ale mrożony w te upały będzie akurat.