Lodowy tort bezowy z porzeczkami – w sam raz na upały

Mamo, zrób bezę .. proszę .. i tak w kółko ; )

Lodowy tort bezowy właśnie powstał w odpowiedzi na powyższe prośby.

 

 

 

Ile można jeść taką samą bezę .. hmm .. dużo :) ale jako, że ja chciałam czegoś nowego, to tak powstał ten tort.

Tort składający się z dwóch pysznych blatów bezowych, przełożony znakomitym i prostym w wykonaniu kremem. Czy potrzeba czegoś więcej w upalne dni żeby zachwycić rodzinę ? Zdecydowanie nie. Zabieramy się w takim razie za przepis. Zróbcie i zachwyćcie swoją rodzinę, to naprawdę prosty przepis.

 

Lodowy tort bezowy

  • 6 białek ( schłodzone )
  • 30 dkg cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

Masa :

  • 100 gram mascarpone
  • 150 ml śmietany 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • skórka z limonki
  • czerwone porzeczki

Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na każdy położyć  mały talerzyk deserowy i odrysować ołówkiem jego kontur.

Schłodzone białka, przelać do metalowej miski i ubić mikserem. Stopniowo dodawać cukier po łyżce i ubijać aż piana będzie lśniąca, dodać mąkę i ocet i zamieszać w miarę delikatnie ale tak żeby składniki połączyć.

Masę bezową rozprowadzić na papierze do pieczenia w oznaczonych kręgach. Ja rozprowadzam łyżką, delikatnie ją formując.  Z pozostałych ubitych białek łyżeczką zrobiłam małe beziki, które potem wykorzystałam do dekoracji bezy.

tort-bezowy-z-porzeczkami

 

Piekarnik rozgrzać do 120 C i wstawić na 10 minut nasze blaty bezowe, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 C i suszyć bezę przez 100 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić lekko uchylone drzwiczki, bezę zostawiamy do wystygnięcia.

Limonkę porządnie myjemy i wyparzamy we wrzątku. Ścieramy z niej skórkę ( tylko zieloną część ).

Ubijamy śmietanę dodając cukier po łyżeczce, ubijając, po chwili też po łyżce dodajemy mascarpone. Dodajemy połowę skórki z limonki i mieszamy.

Jeden z blatów pokruszyłam na średniej wielkości kawałeczki.

Teraz na talerz ( paterę ) przekładamy pierwszy blat i na nim rozsmarowujemy masę, na niej układamy porzeczki i posypujemy pokruszoną bezą i na tym układamy porzeczki. Przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy masę, układamy beziki i dekorujemy porzeczkami. Na koniec posypujemy całość skórką z limonki.

 

mrozony-tort-bezowy

 

I teraz najważniejsze wstawiamy nasz tort do zamrażarki na minimum 10 godzin. Można go oczywiście zjeść bez mrożenia, ale mrożony w te upały będzie akurat.