Tort bezowy pyszny i prosty w zrobieniu.
Tort bezowy może być prosty w zrobieniu ?? Oj, naprawdę tak ! I szczerze też bym zadała takie pytanie jeszcze niedawno .. niedawno gdy miałam gazowy ( lekko himeryczny ) piekarnik. Aż naszedł ten dzień, że w domu pojawił się nowy piekarnik tym razem elektryczny i podjęłam to wyzwanie ;) Wyzwanie upieczenia takich blatów, w gazowym piekarniku wychodziło to różnie raz bezy były w pełni wysuszone i kruche, raz były masą ciągnącą się. Spróbowałam i wiem, że będzie jeszcze kilka kolejnych tortów ;)
Tort bezowy
- 6 białek
- 30 dkg cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
Masa :
- 120 gram mascarpone
- 250 ml śmietany 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- maliny około 20 dkg
Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na każdy położyć talerzyk deserowy i odrysować ołówkiem jego kontur.
Białka schłodzić, przelać do metalowej miski i ubić mikserem. Stopniowo dodawać cukier po łyżce i ubijać aż piana będzie lśniąca, dodać mąkę i ocet i zamieszać w miarę delikatnie ale tak żeby składniki połączyć.
Masę bezową rozprowadzić na papierze do pieczenia w oznaczonych kręgach.
Piekarnik rozgrzać do 120 C i wstawić na 10 minut nasze blaty bezowe, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 C i suszyć bezę przez 100 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić lekko uchylone drzwiczki, bezę zostawiamy do wystygnięcia.
Masa:
Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier, dokładnie raz jeszcze mieszamy.
Wystudzony blat delikatnie ściągamy z papieru do pieczenia, układamy na podstawie na której będzie stał nasz tort docelowo. Na bezie delikatnie rozsmarowujemy masę ze śmietany układamy maliny, kładziemy następny blat i znowu śmietanę i maliny i tak też postępujemy z ostatnim blatem. Ostatni blat smarujemy masą i dekorujemy malinami.
Tort gotowy, już możesz nim częstować rodzinę i gości !
Podsumowując, pamiętaj, żeby tort za długo nie stał – nawilgnie od masy i zrobi się miękki a beza winna być chrupiąca.
Ponieważ po tym przepisie rozkochałam się w robieniu bez – tortów bezowych – czy bezy Pavlovej i tak powstała ta beza Pavlova z karmelem i pop cornem – kliknij w zdjęcie aby przenieść się do przepisu.
Uwielbiam taką bezę! Nie ma lepszego deseru :)
Bajecznie wygląda :)
dziękuję !
A ja jeszcze nigdy nie robiłam bezy ale jak patrze na ten tort to wiem co w ten weekend zagosci na stole ;-)
Dorota :)