Tort bezowy pyszny i prosty w zrobieniu, przepis

Tort bezowy pyszny i prosty w zrobieniu.

tort-bezowy-prosty-przepis

Tort bezowy może być prosty w zrobieniu ?? Oj, naprawdę tak ! I szczerze też bym zadała takie pytanie jeszcze niedawno .. niedawno gdy miałam gazowy ( lekko himeryczny ) piekarnik. Aż naszedł ten dzień, że w domu pojawił się nowy piekarnik tym razem elektryczny i podjęłam to wyzwanie ;) Wyzwanie upieczenia takich blatów, w gazowym piekarniku wychodziło to różnie raz bezy były w pełni wysuszone i kruche, raz były masą ciągnącą się. Spróbowałam i wiem, że będzie jeszcze kilka kolejnych tortów ;)

Tort bezowy 

  • 6 białek
  • 30 dkg cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

Masa :

  • 120 gram mascarpone
  • 250 ml śmietany 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • maliny około 20 dkg

Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na każdy położyć talerzyk deserowy i odrysować ołówkiem jego kontur.

Białka schłodzić, przelać do metalowej miski i ubić mikserem. Stopniowo dodawać cukier po łyżce i ubijać aż piana będzie lśniąca, dodać mąkę i ocet i zamieszać w miarę delikatnie ale tak żeby składniki połączyć.

Masę bezową rozprowadzić na papierze do pieczenia w oznaczonych kręgach.

Piekarnik rozgrzać do 120 C i wstawić na 10 minut nasze blaty bezowe, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 C i suszyć bezę przez 100 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić lekko uchylone drzwiczki, bezę zostawiamy do wystygnięcia.

tort-bezowy-z-malinami

Masa:

Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier, dokładnie raz jeszcze mieszamy.

Wystudzony blat delikatnie ściągamy z papieru do pieczenia, układamy na podstawie na której będzie stał nasz tort docelowo. Na bezie delikatnie rozsmarowujemy masę ze śmietany układamy maliny, kładziemy następny blat i znowu śmietanę i maliny i tak też postępujemy z ostatnim blatem. Ostatni blat smarujemy masą i dekorujemy malinami.

Tort gotowy, już możesz nim częstować rodzinę i gości !

Podsumowując, pamiętaj, żeby tort za długo nie stał – nawilgnie od masy i zrobi się miękki a beza winna być chrupiąca.

 

Ponieważ po tym przepisie rozkochałam się w robieniu bez – tortów bezowych – czy bezy Pavlovej i tak powstała ta beza Pavlova z karmelem i pop cornem – kliknij w zdjęcie aby przenieść się do przepisu.

 

tort-pavlova-krem-karmelowy-popcorn