Łopatka wieprzowa w białym winie z warzywami to danie, które zagości u nas na dłużej :) tak wszystkim smakowało a jest bardzo proste w zrobieniu.
Łopatka wieprzowa w białym winie z warzywami
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 2 pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1/3 kostki masła
- sól, pieprz
- olej
Łopatkę myjemy i osuszamy, przyprawiamy łopatkę solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy szybko łopatkę z każdej strony. Przekładamy do garnka żeliwnego / lub garnek z grubym dnem, dodajemy masło. Obieramy warzywa, kroimy w grubsze plastry i obsmażamy na oleju pozostałym po obsmażeniu karkówki. Dodajemy warzywa do mięsa, zalewamy pozostałym olejem oraz winem. Dodajemy liście laurowe, zakrywamy pokrywką i zostawiamy na małym ogniu przez 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso i podajemy wraz z sosem. Wyszedł z tego pewien rodzaj potrawki, mięso się rozpadało, było mięciutkie i pyszny sos mu towarzyszył.
U nas zostało podane z kaszą jaglaną i zniknęło wszystko w mig.