Łopatka wieprzowa w białym winie z warzywami

Łopatka wieprzowa w białym winie z warzywami to danie, które zagości u nas na dłużej :) tak wszystkim smakowało a jest bardzo proste w zrobieniu.

łopatka wieprzowa z białym winem

Łopatka wieprzowa w białym winie z warzywami 

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1/3 kostki masła
  • sól, pieprz
  • olej

 

Łopatkę myjemy i osuszamy, przyprawiamy łopatkę solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy szybko łopatkę z każdej strony.  Przekładamy do garnka żeliwnego / lub garnek z grubym dnem, dodajemy masło. Obieramy warzywa, kroimy w grubsze plastry i obsmażamy na oleju pozostałym po obsmażeniu karkówki. Dodajemy warzywa do mięsa, zalewamy pozostałym olejem oraz winem. Dodajemy liście laurowe, zakrywamy pokrywką i zostawiamy na małym ogniu przez 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso i podajemy wraz z sosem. Wyszedł z tego pewien rodzaj potrawki, mięso się rozpadało, było mięciutkie i pyszny sos mu towarzyszył.

U nas zostało podane z kaszą jaglaną i zniknęło wszystko w mig.