Łosoś pieczony z pesto

Łosoś pieczony z pesto, czyli pyszny pomysł na obiad.

 

Łosoś pieczony

  • Dzwonka z łososia
  • oliwa łyżka
  • sól
  • pieprz

Łososia opłukać, osuszyć. Rozgrzać patelnię grillową lekko przetrzeć ją papierem ręcznikowym zmoczonym w oliwie. Łososia położyć na patelni i oprószyć solą i pieprzem. Smażyć z każdej strony po maks. 1 minucie. Przełożyć na formę do piekarnika i piec około 10 minut, temp. 180 C.

Sos a’la pesto

  • natka pietruszki
  • garść orzechów arachidowych
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • anchovis 4 szt

Wszystko wrzucić do blendera zmiksować. Położyć na łososiu w trakcie pieczenia w piekarniku. Po podaniu można też dać na każdy talerz po łyżeczce. Pyszne !

 

Dodaj komentarz