Łosoś pieczony z pesto, czyli pyszny pomysł na obiad.
Łosoś pieczony
- Dzwonka z łososia
- oliwa łyżka
- sól
- pieprz
Łososia opłukać, osuszyć. Rozgrzać patelnię grillową lekko przetrzeć ją papierem ręcznikowym zmoczonym w oliwie. Łososia położyć na patelni i oprószyć solą i pieprzem. Smażyć z każdej strony po maks. 1 minucie. Przełożyć na formę do piekarnika i piec około 10 minut, temp. 180 C.
Sos a’la pesto
- natka pietruszki
- garść orzechów arachidowych
- oliwa
- sól
- pieprz
- anchovis 4 szt
Wszystko wrzucić do blendera zmiksować. Położyć na łososiu w trakcie pieczenia w piekarniku. Po podaniu można też dać na każdy talerz po łyżeczce. Pyszne !