Zacznę od emaila, którego dostałam ostatnio od mojej 10 letniej córki :) i lekko mnie on zadziwił.
JAK SIE MASZ? MOGE ROBIĆ OBIAD W SOBOTE JAK TAK TO POTRZEBUJE CZERWONEJ KAPUSTY SKRZYDEŁEK Z KURCZAKA
hm… lekko zbaraniałam, bo ona wysłała tego emaila z drugiego pokoju.. ale jak chce to proszę bardzo :)
I dzisiaj zaczęło się poszukiwanie przepisu i trafiłyśmy do Karoliny i jej przepis, który kiedyś bardzo mi się spodobał.
Córka przygotowała wszystko od początku do końca, ja zapaliłam tylko gaz w piekarniku, a potem wszystko podałam .
Przepis jest następujący wprost od Karoliny :)
Nóżki z kurczaka
- 4 uda z kurczaka
- sól, pieprz
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Kurczaka umyć, ewentualnie podzielić na porcje. Doprawić i przełożyć do brytfanki. W małym rondelku podgrzać masło i miód. Kiedy się połączą dodać gałkę i dokładnie wymieszać. Polać kurczaka. Piec w 200 stopniach około 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli ułożycie kawałki kurczaka obok siebie uzyskacie piękną brązową skórkę.

U nas podany został w towarzystwie frytek i sałatki z czerwonej kapusty.
