Staram się codziennie zabierać swoje obiady do pracy. Tak, tak staram się, bo nie zawsze mi to wychodzi : )
Lunchbox do pracy – tym razem warzywny, pełny smaku
Na blogu już znajdziecie kilkanaście przepisów na takie pyszne, zdrowe zawartości pudełka. Przeważnie przygotowuje je rano, tak wstaje codziennie w okolicach 4:45 – 5:00 wchodzę do kuchni. Rozglądam się co mam pod ręką i tak powstają moje pomysły.
Czemu rano ? bo to godzina dla mnie :) Ponieważ to czas kiedy cała rodzina jeszcze śpi, nikt ode mnie nic nie chce : ) i mogę spokojnie gotować : )
Pomysł na ten lunch właśnie tak powstał, na stole leżały ostatnie szparagi i kawałek cukinii z wczorajszej kolacji. W lodówce stał słoik z kaparami, suszonymi pomidorami, do tego trzeba było dodać coś jeszcze i tak padło na kuskus.
Lunchbox warzywy do pracy
- 1/2 cukinii
- 3 suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 4 szparagi
- 2 łyżki kuskusu ugotowanego ( ugotuj wg przepisu na opakowaniu )
- kilka oliwek
- kilka kaparów
- 2 łyżki ciecierzycy z puszki
- 1 pasty paprykowej
Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju rzepakowego i podsmażyłam na nim czosnek (przez niecałą minutę ) potem dodałam suszone pomidory, cukinię, oliwki. Podlałam całość łyżką wody i zakryłam pokrywką. Po chwili dorzuciłam pokrojone szparagi oraz ciecierzycę, dolałam odrobinę wody i pastę paprykową, zamieszałam i zakryłam pokrywką, aby całość się udusiła.
Do miski przełożyłam ugotowany kuskus, do tego dodałam warzywa, wymieszałam i gotowe : )
Czyż to nie szybkie ? całość trwała naprawdę kilka minut.
W międzyczasie do słoika nasypałam 2 łyżki płatków owsianych, dodałam 3 łyżki jogurtu wymieszałam, na górze ułożyłam pokrojonego banana w plasterki i posypałam cynamonem – drugie śniadanie gotowe. Ponieważ jem też w pracy popołudniowy „podwieczorek ” to do mniejszego pudełeczka dałam 3 łyżki białego sera, dodałam pokrojonego pomidora i z tego o 15.00 zrobiłam kanapki : )