Makaron i słodka pasta chili

Na początku miesiąca dostałam od J. książkę- Nakarm mnie autorstwa Billa Grangera. Podczas przeglądania  jej, wpadł mi przepis na słodką pastę chili. Tu jest podawana z wołowiną, ale ja wykorzystałam ją do makaronu z boczkiem.

Słodka pasta chili ( jest słodko – ostra ) 

  • 110ml łagodnego oleju np. słonecznikowego
  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 2 średnie czerwone cebule, pokrojone w kostkę
  • 3-4 strąki chilli, posiekane
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 110 g cukru
  • 125 ml sosu rybnego

W niedużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej. Wrzuć paprykę, cebulę, chilli i smaż co pewien czas mieszając, przez ok. 20 minut aż warzywa mocno się zrumienią. Jeśli zaczną się przypalać zmniejsz ogień. Dodaj pomidory i gotuj na niedużym ogniu przez 5-7 min, aż zmiękną. Wsyp cukier, wlej sos rybny i gotuj, ażpasta zgęstnieje i się skarmelizuje. Odstaw na chwilę do wystygnięcia a następnie zmiksuj robotem.

słodka pasta chili

Ja swoją przełożyłam do słoiczków dwóch  i tak ją czasem dodajemy do czegoś pysznego. Wczoraj padło na makaron.

Makaron ugotowałam al dente. Boczek plaster większy został skrojony w drobną kosteczkę i wraz z czosnkiem, cebulą został przesmażony, pod koniec dodałam 2 pomidory też pokrojone w kostkę i na końcu 3 łyżki sosu.

Genialne :) pyszne ! ostre ! rozgrzewające polecam :)

 

Jedna myśl na temat “Makaron i słodka pasta chili

Możliwość komentowania jest wyłączona.