Na początku miesiąca dostałam od J. książkę- Nakarm mnie autorstwa Billa Grangera. Podczas przeglądania jej, wpadł mi przepis na słodką pastę chili. Tu jest podawana z wołowiną, ale ja wykorzystałam ją do makaronu z boczkiem.
Słodka pasta chili ( jest słodko – ostra )
- 110ml łagodnego oleju np. słonecznikowego
- 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
- 2 średnie czerwone cebule, pokrojone w kostkę
- 3-4 strąki chilli, posiekane
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 110 g cukru
- 125 ml sosu rybnego
W niedużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej. Wrzuć paprykę, cebulę, chilli i smaż co pewien czas mieszając, przez ok. 20 minut aż warzywa mocno się zrumienią. Jeśli zaczną się przypalać zmniejsz ogień. Dodaj pomidory i gotuj na niedużym ogniu przez 5-7 min, aż zmiękną. Wsyp cukier, wlej sos rybny i gotuj, ażpasta zgęstnieje i się skarmelizuje. Odstaw na chwilę do wystygnięcia a następnie zmiksuj robotem.
Ja swoją przełożyłam do słoiczków dwóch i tak ją czasem dodajemy do czegoś pysznego. Wczoraj padło na makaron.
Makaron ugotowałam al dente. Boczek plaster większy został skrojony w drobną kosteczkę i wraz z czosnkiem, cebulą został przesmażony, pod koniec dodałam 2 pomidory też pokrojone w kostkę i na końcu 3 łyżki sosu.
Genialne :) pyszne ! ostre ! rozgrzewające polecam :)
Jedna myśl na temat “Makaron i słodka pasta chili”
Możliwość komentowania jest wyłączona.