Makaron razowy spaghetti z oliwkami, kaparami

Makaron razowy spaghetti z oliwkami, kaparami, piersią z kurczaka .. czyli pomysł na przepyszny obiad do pracy. Makaron razowy czyli makaron wyprodukowany z mąki z pełnego przemiału, który dostarcza naszemu organizmowi więcej dobrych składników w czasie diety, takich jak mikroelementy, witaminy, błonnik tak ważny w diecie. Makaron ten sprawia, że poziom cukru we krwi wzrasta znacznie wolniej. Makaron ten trawimy wolniej przez co długo czujemy się syci i nie musimy podjadać. ( sprawdziłam nie raz i działa). Do mojego makaronu dodałam też odrobinę chilli w proszku żeby podkręcić spalanie tłuszczu w organizmie.  Czyli teraz czas na przepis.

makaron z oliwkami

Makaron razowy spaghetti z oliwkami, kaparami ( i innymi dobrami )

  • 100 gram makaronu razowego  ( ugotowanego al dente)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka pomidorów suszonych w oliwie
  • 1 łyżka kaparów
  • 5 czarnych oliwek
  • 1 szczypta papryki chilli ( u mnie mega ostra )
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 gram piersi z kurczaka

 

Pierś z kurczaka myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i po chwili wrzucamy czosnek ( obrany i pokrojony w plasterki ) podsmażamy po chwili dodajemy pierś z kurczaka, pokrojone pomidory, oliwki ( w plasterkach ) i kapary, posypujemy chilli i wszystko przesmażamy aż kurczak się usmaży. Do naszej patelni dodajemy makaron i wszystko razem porządnie mieszamy. Albo jemy od razu, albo czekamy chwilę jak przestygnie i pakujemy do pojemnika do pracy. W pracy makaron jeśli mamy taką możliwość podgrzewamy albo jemy jako sałatkę na zimno. U mnie makaronowi towarzyszyła sałatka z rukoli z pomidorkami koktajlowymi  i sosem balsamico.

Smacznego !

3 myśli na temat “Makaron razowy spaghetti z oliwkami, kaparami

Możliwość komentowania jest wyłączona.