Przygotowałam to danie wg receptury Dr Bardadyna zgodnie z dietą strukturalną na konkurs.
Udało mi się zdobyć 3 miejsce i ciekawą książkę kucharską.
Pierwsze zajęła dobrze Wam zapewne znana Kabamaiga – gratuluję raz jeszcze :):)
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorami.
Składniki:
- 300g makaronu razowego (rurki, muszelki lub świderki)
- paczka mrożonego szpinaku
- pomidorki koktailowe * ( zmieniłam były pieczarki)
- puszka tuńczyka w oleju
- 20 g tartego sera
- sól, pieprz
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oliwy lub oleju na sitku. Makaron, pokrojone pomidorki, tuńczyka i szpinak ułożyć warstwami i doprawić solą i pieprzem. Szpinak można dodać bez uprzedniego rozmrażania. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 25 minut. Pięć minut przed końcem zapiekania posypać serem.
a tu jeszcze jedno zdjęcie i zapiekanka posypana serem