Makaron z tuńczykiem

Przygotowałam to danie wg receptury Dr Bardadyna zgodnie z dietą strukturalną na konkurs.

Udało mi się zdobyć 3 miejsce i ciekawą książkę kucharską.

Pierwsze zajęła dobrze Wam zapewne znana Kabamaiga – gratuluję raz jeszcze :):)

 

makaron z tuńczykiem

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorami.

Składniki:

  • 300g makaronu razowego (rurki, muszelki lub świderki)
  • paczka mrożonego szpinaku
  • pomidorki koktailowe * ( zmieniłam były pieczarki)
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 20 g tartego sera
  • sól, pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć z oliwy lub oleju na sitku. Makaron, pokrojone pomidorki, tuńczyka i szpinak ułożyć warstwami i doprawić solą i pieprzem. Szpinak można dodać bez uprzedniego rozmrażania. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 °C  przez około 25 minut. Pięć minut przed końcem zapiekania posypać serem.

zapiekanka makaronowa

a tu jeszcze jedno zdjęcie i zapiekanka posypana serem

Dodaj komentarz