Makaron ze szparagami i pomidorem – lunch, szybki przepis

Makaron ze szparagami i pomidorem

 

Uwielbiam szparagi, uwielbiam makaron. I jak to pierwsze mi wolno, to to drugie mam obecnie mocno ograniczone. Mogę, ale pełnoziarnisty, a to zdecydowanie nie jest to. Jak zabić jego smak? Jak zrobić żeby mi smakował ? Prosto dodać ostrą papryczkę peperoncino, zaostrzy wszystko;) I tak właśnie było tym razem.

 

Makaron ze szparagami i pomidorem 

  • 2 nieduże gniazdka makaronu pełnoziarnistego
  • 4 zielone szparagi
  • 1 duży pomidor ( albo sos pomidorowy )
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta peperoncino ( ja mam taką bardzo ostrą suszoną )
  • 1 łyżka oleju
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

 

Wstawiamy wodę na makaron, gotujemy makaron wg czasu podanego na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. Po chwili dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek oraz peperoncino, mieszamy. Szparagi odłamujemy zdrętwiałe końcówki, a resztę kroimy w nieduże kawałki. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dodajemy pokrojonego pomidora, wszystko mieszamy. Gdy pomidor zacznie się rozpadać dodajemy szparagi, podlewamy 2 łyżkami wody, przykrywamy pokrywką, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy kilka minut tak żeby wytworzyła się para, a w niej zrobią się szparagi.

I ? Gotowe, teraz tylko dodać do tego co na patelni makaron, wymieszać i można jeść.

Ja zabrałam ten makaron do pracy, gdzie zjadłam go na lunch, posypałam go jeszcze pokruszonym parmezanem.

 

Oj, pyszne to było i naprawdę zajęło mi to 10 minut w sumie, więc nie zastanawiaj się tylko zrób sobie dobry obiad :D