Makaron ze szparagami i pomidorem
Uwielbiam szparagi, uwielbiam makaron. I jak to pierwsze mi wolno, to to drugie mam obecnie mocno ograniczone. Mogę, ale pełnoziarnisty, a to zdecydowanie nie jest to. Jak zabić jego smak? Jak zrobić żeby mi smakował ? Prosto dodać ostrą papryczkę peperoncino, zaostrzy wszystko;) I tak właśnie było tym razem.
Makaron ze szparagami i pomidorem
- 2 nieduże gniazdka makaronu pełnoziarnistego
- 4 zielone szparagi
- 1 duży pomidor ( albo sos pomidorowy )
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- szczypta peperoncino ( ja mam taką bardzo ostrą suszoną )
- 1 łyżka oleju
- świeżo mielony pieprz
- sól
Wstawiamy wodę na makaron, gotujemy makaron wg czasu podanego na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. Po chwili dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek oraz peperoncino, mieszamy. Szparagi odłamujemy zdrętwiałe końcówki, a resztę kroimy w nieduże kawałki. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dodajemy pokrojonego pomidora, wszystko mieszamy. Gdy pomidor zacznie się rozpadać dodajemy szparagi, podlewamy 2 łyżkami wody, przykrywamy pokrywką, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy kilka minut tak żeby wytworzyła się para, a w niej zrobią się szparagi.
I ? Gotowe, teraz tylko dodać do tego co na patelni makaron, wymieszać i można jeść.
Ja zabrałam ten makaron do pracy, gdzie zjadłam go na lunch, posypałam go jeszcze pokruszonym parmezanem.
Oj, pyszne to było i naprawdę zajęło mi to 10 minut w sumie, więc nie zastanawiaj się tylko zrób sobie dobry obiad :D