Morele w czerwonym winie

Jechałam dzisiaj z pracy jak co dnia samochodem i myślałam co zjem jak tylko dojadę. Myślałam o tortilli, serze białym z pomidorem… ale weszłam do kuchni zobaczyłam morele .. i już wiedziałam.

 

 

morele

Morele w czerwonym winie

  • kilka sztuk moreli
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • papier do pieczenia ( żeby wyłożyć patelnię )
  • kilkanaście „szpilek” rozmarynu

morele w winie do kanapki

 

Morele opłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Patelnię ( suchą ) wyłożyć papierem do pieczenia tak, żeby z papieru nic się nie mogło wylać na patelnię. Na papierze poukładać pokrojone na połówki morele. Czerwone wino wymieszać z cukrem i z drobno pokrojonym szpilkami rozmarynu i tym zalać morele, przykryć pokrywką i gotować maks. 10 minut, aż skórka zejdzie z owoców.

 

Ja tak zrobione morele wykorzystałam jako GENIALNY dodatek do kanapki z sałatą i wędliną. Oj, boska to była kolacja :):)

 

 

morele_w_winie

 

 

12 myśli na temat “Morele w czerwonym winie

  1. Lato, kocham lato… teraz wlasnie robie konfitury z brzoskwin, a dzis rano dostalam jeszcze od znajomego 20 kg moreli ze starej odmiany rouge de roussillon. Nie musze dodawac, ze wszystko bio, wiec i konfitury beda bio…
    Dlatego kocham lato i zapachy owocow, cieplych konfitur… Zamykam sobie slonce w sloikach , by potem zima uwalniac je w ponocnych krainach :)
    Pozdrawiam
    Nika

    PS A twoj przepis naturalnie wyprobuje bo wyglada swietnie

  2. po raz pierwszy wszystkie stwory przyszły patrzeć co fotografuję ;)

  3. Ależ te bułeczki musiały smakować! Pomysł na morele jest świetny, będę musiała spróbować! :-)

Możliwość komentowania jest wyłączona.