Muszle makaronowe nadziewane camembertem na warzywach

Muszle makaronowe nadziewane camembertem na warzywach, pyszny to był obiad i szybki.

Muszle makaronowe są z mąki żytniej razowej pyszne,  całkiem inne niż z mąki pszennej, zastanawiałam się jak je podać i myśl przyszła sama w ciągu kilku minut.

 

Muszle makaronowe nadziewane camembertem

  • 6 muszli ugotowanych al’dente
  • 1/2 sera camembert
  • kilka plastrów bakłażana
  • 2 pomidory
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka octu balsamicznego

Makaron żytni razowy

Na patelni podgrzać oliwę wrzucić na nią obrany i posiekany czosnek wraz z obraną i posiekaną cebulą, lekko podsmażyć. Bakłażana i cukinię umyć ( pokroić w plastry) dodać do czosnku i cebuli, dodać umyte i pokrojone pomidory wszystko wymieszać i przykryć pokrywką, poddusić. Ja duszę około 9-10 minut na średnim ogniu, jak zaczyna brakować soku z pomidorów, do całości dodaję kilka łyżek wody.

Warzywa wyłożyłam na talerz na to ułożyłam świeżo ugotowany makaron do którego (parząc czubki palców ;)) włożyłam po kawałeczku sera camembert. Wszystko z góry polałam jeszcze odrobina oliwy wymieszanej z łyżeczką octu balsamicznego.

To był pyszny obiad. Polecam

Makaron żytni razowy

Przy okazji przypominam, że do dzisiaj do 23.59 trwa konkurs fotograficzny, którego jednym ze sponsorów jest producent makaronu Bartolini.

 

5 myśli na temat “Muszle makaronowe nadziewane camembertem na warzywach

Dodaj komentarz