Nadziewane kwiaty cukinii

Nadziewane kwiaty cukinii – danie, które chodziło za mną od momentu kiedy hodujemy przy domu cukinie, ale zawsze było coś nie tak. A tu proszę udało się i bardzo nam smakowało na dodatek.

kwiaty cukinii

Nadziewane kwiaty cukinii

  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 jajko
  • skórka z cytryny
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • pieprz Kamis w młynku
  • 1 łyżka migdałów w słupki Kresto
  • 1 łyżka gorgonzoli

 

Mascarpone wymieszać z gorgonzolą i jajkiem. Cytrynę sparzyć, skórkę z cytryny zdjąć zesterem, lub zetrzeć na małej tarce, dodać pieprz świeżo zmielony, dodać czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.

Z kwiatów usunąć pręcik ze środka, delikatnie nałożyć farsz łyżeczką. Układać na lekko naoliwionej formie, tak postąpić ze wszystkimi kwiatami. Resztą farszu zalać kwiaty dookoła ( nie po kwiatach ).

Całość zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 10 minut, aż całość się przyrumieni. Podawać na gorąco.

zapiekane kwiaty cukinii

 

6 myśli na temat “Nadziewane kwiaty cukinii

  1. Mi zawsze szkoda tych kwiatków które się zawiązały. Wczoraj natomiast pojechałam na ryneczek zmyślą zakupu roślinki z kwiatkami i o ile tydzień temu było ich pełno, to wczoraj zero :( Wobec tego faszerowane kwiaty znowu zostawiam do zrobienia na przyszły rok

Dodaj komentarz