Nadziewane kwiaty cukinii – danie, które chodziło za mną od momentu kiedy hodujemy przy domu cukinie, ale zawsze było coś nie tak. A tu proszę udało się i bardzo nam smakowało na dodatek.
Nadziewane kwiaty cukinii
- 3 łyżki mascarpone
- 1 jajko
- skórka z cytryny
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- pieprz Kamis w młynku
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżka gorgonzoli
Mascarpone wymieszać z gorgonzolą i jajkiem. Cytrynę sparzyć, skórkę z cytryny zdjąć zesterem, lub zetrzeć na małej tarce, dodać pieprz świeżo zmielony, dodać czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Z kwiatów usunąć pręcik ze środka, delikatnie nałożyć farsz łyżeczką. Układać na lekko naoliwionej formie, tak postąpić ze wszystkimi kwiatami. Resztą farszu zalać kwiaty dookoła ( nie po kwiatach ).
Całość zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 10 minut, aż całość się przyrumieni. Podawać na gorąco.
Mi zawsze szkoda tych kwiatków które się zawiązały. Wczoraj natomiast pojechałam na ryneczek zmyślą zakupu roślinki z kwiatkami i o ile tydzień temu było ich pełno, to wczoraj zero :( Wobec tego faszerowane kwiaty znowu zostawiam do zrobienia na przyszły rok
jadłam kiedyś takie w Grecji – były pyszne, w Polsce niestety nie mam dostepu do kwiatów…
Pysznie wygląda i na pewno super smakuje ! Ja robiłam niedawno tartę z kwiatami dyni :)
Grażynko .. hmm tarta :)
Wyglądają wspaniale. Marzę o takim daniu. Ja swoje po prostu usmażyłam w cieście. Uwielbiam delikatny smak kwiatów. Niebo… A mi wyszło tak: zapraszam – http://domodnaleziony.blogspot.com/2013/07/kwiaty-cukinii-czyli-lipcowa-rozkosz.html
smakowicie :)