Warzyw na straganach teraz multum, wybierzmy kilka i zróbmy to !
Warzywa zapiekane z gorgonzolą. Pyszne…
Wybierzmy dojrzałego bakłażana, pamiętaj musi mieć lśniącą skórkę i być twardy. Dołóżmy do koszyka cebule, chętnie białą będzie dawać dobry smak, cukinię małą, jędrną. Cukinie najlepsze są małe, duże są za bardzo przerośnięte i gumowate w środku. Do tego latem pachnący pomidor i opakowanie gorgonzoli.
Warzywa zapiekane z gorgonzolą
- 1 bakłażan ( nie duży )
- 1 biała cebula
- 1 cukinia ( mała )
- 1 pomidor
- 1/2 opakowania gorgonzoli
- 1 łyżka oliwy
- świeżo zmielony pieprz
Bakłażana, cukinię, cebulę, pomidora kroimy w plastry. W naczyniu do zapiekania układamy warzywa, co jakiś czas przekładając serem. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 20 minut, aż ser się roztopi a bakłażan będzie lekko przyrumieniony. Podawać gorące.
Wspaniałe danie, w sam raz dla mnie. Pozdrawiam.
Pycha i jeszcze raz pycha,pozdrawiam.