Dzisiejszym wpisem chcę Was zachęcić do wzięcia udziału w bardzo ważnej akcji, której miałam zaszczyt zostać Ambasadorką.
#NieMarnuj czyli akcja Radia Kraków i ja :)
#NieMarnuj… Jedzenia Zdrowia Czasu Pieniędzy…
Przystanek Kulinarny Małopolska – Radio Kraków – tu co sobotę od 11 do 12.00 możesz nas słuchać :)
To główna idea akcji społecznej Radia Kraków, którą nieprzypadkowo rozpoczynamy w grudniu. Ostatni miesiąc w roku obfituje w świąteczne wydarzenia. Na początek Święty Mikołaj, a potem Boże Narodzenie i Sylwester. Sporo okazji do świętowania, robienia zakupów i niestety marnowania.
Każdego roku kupujemy dużo za dużo wszystkiego, zwłaszcza jedzenia, bo przecież święta muszą być „na bogato”. W większości przypadków trafia ono potem do kosza. I to nie dlatego, że jest zepsute, ale dlatego, że święta zaplanowaliśmy ze zbyt wielkim rozmachem, nie licząc się z kosztami. Kupiliśmy za dużo chleba, zrobiliśmy za dużo sałatek, ugotowaliśmy za dużo zupy, zbyt wiele mięsa czy ryb upiekliśmy. Nie mówiąc już o stracie czasu (bo przecież godzinami staliśmy przy kuchni), czy pieniędzy (artykuły spożywcze kosztują coraz więcej)
Powiedzmy sobie wprost! Nie umiemy i nie wykorzystujemy nadmiaru zakupionego jedzenia i dlatego w śmietniku lądują góry żywności.
W Radiu Kraków mówimy STOP takim praktykom. W ramach akcji #NieMarnuj chcemy promować dobre postawy społeczne:
- kupuj odpowiedzialnie
- nie wyrzucaj żywności
- podziel się jedzeniem jeśli masz go za dużo
- naucz się wykorzystywać resztki
A propos resztek. Z resztek (obierków, połówki ziemniaka, natki czy lekko zwiędłego jabłka itp), które zostają nam po przygotowywaniu posiłków można wyczarować prawdziwe cuda. I co ważne, nie trzeba do tego posiadać umiejętności na miarę najlepszego na świecie szefa kuchni. Wystarczy chcieć. Wystarczy pomyśleć. I wystarczy wziąć przykład. A ten, podczas akcji #NieMarnuj dawać będą ambasadorzy naszego przedsięwzięcia. Oto oni:
- Miłosz Kowalski szef kuchni restauracji L’atmosphere (Kraków-Balice), wyróżniony w tym roku w edycji Gault&Millau Tour w Małopolsce w kategorii Szef Kuchni Tradycyjnej,
- Manda Wójcik i Kasia Pilitowska, animatorki kulinarne, twórczynie kultowego Najedzeni Fest,
- Ulla Pałka – prowadząca blog „Kuchnia na Wzgórzu”
- Anna i Piotr Wlezień – prowadzący blog „Życie od Kuchni”
Ambasadorzy akcji #NieMarnuj będą podawać Państwu wręcz na talerzu doskonałe i sprawdzone przepisy na robienie posiłków właśnie z kuchennych resztek. Wszystkie przepisy będą sukcesywnie publikowane. Proszę śledzić www.radiokrakow.pl a także nasz profil na FB oraz oczywiście blogi i strony naszych kulinarnych ambasadorów. O ich umiejętnościach będą się Państwo mogli przekonać sami podczas Specjalnego Dnia Kulinarnego w Radiu Kraków, w sobotę 16 grudnia (szczegóły wkrótce)
Wszystkich naszych zamierzeń nie udałoby się zrealizować, gdyby nie pomoc i wsparcie Partnerów akcji #NieMarnuj. Oto oni:
– Targ Pietruszkowy w Krakowie (Justyna i Artur Kinasz)
– Planet PR GlobalCOM PR-Network
– Portal Have a Bite (Karolina Milczanowska)
– Promotor Kulinarny (Bartosz Wilczyński)
I jeszcze jedno… By nie być gołosłownym, Radio Kraków chce dołożyć swoją cegiełkę w dzieło nie marnowania żywności i dzielenia się z innymi jej nadmiarem. W tym miesiącu zbieramy produkty żywnościowe dla Kuchni świętego Brata Alberta przy ulicy Dietla 48 w Krakowie. Dlaczego akurat tej? Bo codziennie karmi ponad 300 osób. Potrzebuje kilogramy produktów i nie marnuje się tam nawet okruszek. Część produktów Kuchnia kupuje, część otrzymuje w darze od handlowców, którzy chcą się dzielić chlebem, warzywami czy konserwami. Podzielmy się i my. W holu Radia Kraków ustawiliśmy kosze, do których można dorzucić swoją kaszę, mąkę, makaron czy przyprawy! Przyprawy to zawsze spory wydatek.
W grudniu nadajemy do słuchania, do pomagania, do dzielenia się i do #NieMarnuj