Rano na placyku zobaczyłam szpinak i nie mogłam mu się oprzeć.
Dzisiaj dzieci wybyły do znajomych. W domu ja i babcia, w końcu mogłam zrobić do jedzenia coś przy czym nie muszę uwzględniać dzieci :):)
I tak zrobiłam Palak paneer.
Paneer zrobiłam wg tego przepisu..
Palak paneer
- 2 wiązki szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka chili
- 1 duża cebula
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka soli
- kilka łyżek oleju
- 1 cm świeżego imbiru
- ser paneer pokrojony w kosteczkę
- 1 torebka ryżu basmanti f-my Britta
Szpinak umyłam, oderwałam liście od gałązek, drobno pokroiłam i udusiłam na patelni z łyżką wody. Na drugiej patelni rozgrzałam olej i dodałam obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę,starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko podsmażyłam. Po chwili dodałam pozostałe przyprawy utarte w moździerzu i dodałam ser paneer. Wszystko razem podsmażyłam i dodałam szpinak, wymieszałam.
Całość wyszła pyszna, pachnąca i naprawdę smakowita.
Przepis zaczerpnęłam stąd.