Słodki tort ryżowy

atnio napisała do mnie miła Pani, czy nie mam ochoty wypróbować ryżu marki Britta ..ale w wypiekach słodkich. Zadziwiło mnie to pytanie, ale zgodziłam się .. ryż mi się jakoś ze słodkimi wypiekami nie kojarzy.

Wybór padł na tort ryżowy.
Tort ryżowy
  • 200 g ugotowanego ryżu białego Britta
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka migdałów w płatkach
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 4 szt. daktyli suszonych pokrojonych drobno
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • masło do wysmarowania formy
Ugotowany zimny ryż wymieszać z cukrem i żółtkami, dodać ubite białka, cynamon, migdały, żurawinę i daktyle wszystko razem wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Formę wysmarować masłem i przełożyć masę. Piec w piekarniku w 180 C przez 30 minut. Podawać ciepłe. U mnie podane z sosem malinowym.
Ryż wyszedł bardzo smacznie, lekko się skleiła całość. Bardzo fajna odmiana.

Jedna myśl na temat “Słodki tort ryżowy

Możliwość komentowania jest wyłączona.