atnio napisała do mnie miła Pani, czy nie mam ochoty wypróbować ryżu marki Britta ..ale w wypiekach słodkich. Zadziwiło mnie to pytanie, ale zgodziłam się .. ryż mi się jakoś ze słodkimi wypiekami nie kojarzy.
Wybór padł na tort ryżowy.
Tort ryżowy
- 200 g ugotowanego ryżu białego Britta
- 50 g cukru
- 2 jajka
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 4 szt. daktyli suszonych pokrojonych drobno
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- masło do wysmarowania formy
Ugotowany zimny ryż wymieszać z cukrem i żółtkami, dodać ubite białka, cynamon, migdały, żurawinę i daktyle wszystko razem wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Formę wysmarować masłem i przełożyć masę. Piec w piekarniku w 180 C przez 30 minut. Podawać ciepłe. U mnie podane z sosem malinowym.
Ryż wyszedł bardzo smacznie, lekko się skleiła całość. Bardzo fajna odmiana.
Jedna myśl na temat “Słodki tort ryżowy”
Możliwość komentowania jest wyłączona.