Waniliowa pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna u nas góruje na stole świątecznym od kilku dobrych lat i obowiązek przygotowania jej spoczywa na mnie.

 
pascha wielkanocna
 
 
Pascha wielkanocna waniliowa 
  • 1 kg tłustego twarogu
  • laska wanilii
  • 5 żółtek
  • szklanka drobnego cukru
  • szklanka śmietanki
  • 18 dkg masła
  • migdały, żurawina suszona, rodzynki do ozdoby
 
Twaróg zemleć dwa razy. Wanilię przeciąć i wyskrobać z niej miąższ. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel – mogel, wymieszać ze śmietanką, wanilią i podgrzać na niedużym ogniu mieszając, ale nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać masło, ser i całość zmiksować. Durszlak wyłożyłam gazą, wypełniłam masą serową obciążyłam talerzykiem a na nim postawiłam słoik z wodą. Wstawiłam  do najzimniejszego miejsca w domu na 36 godzin. Wyłożyć paschę na talerz ( metodą do góry nogami  ;)) i udekorować migdałami, rodzynkami i żurawiną.  Podawać schłodzoną.
 
 
I jeszcze jedno zdjęcie, taki z lekką dawką humoru .. jakbym chciała ją zjeść wynosząc z domu do zdjęcia :)
 
prosta pascha wielkanocna
 

 

11 myśli na temat “Waniliowa pascha wielkanocna

  1. Gdybym dzisiaj zrobiła paschę ,to leżakowanie do pierwszego dnia świat nie jest za krótkie?

  2. wręcz bym powiedziała, że za długie .. bo zniknie z lodówki w niewyjaśnionych okolicznościach ;)

  3. Dzięki ,czyli wyrobię się.
    Radosnych i „smacznych” świąt Wielkanocnych!

  4. Ula, druga fotografia sugeruje, że pascha ma gęstość na miarę siekiery… a to przecież nieprawda.
    Smacznych i spokojnych Świąt Ci życzę :)

  5. Pingback: Wielkanocnie

Możliwość komentowania jest wyłączona.