Uwielbiam avocado, często zdarza się tak, że kupuję dwa .. jedno zjem a drugie leży, znasz to ?
Pasta z avocado i pomidorów to pyszny przepis aby to drugie wykorzystać.
Pewnego dnia moim oczom ukazało się na stole avocado, z lekko czarną skórką już ze starości. I co wiele osób takie owoce i warzywa wyrzuca, bo jak ma ciemną plamkę to już jest zepsute. O, nie takie są najsmaczniejsze i dojrzałe ! Pamiętaj dopóki go nie rozkroisz nie podejmuj decyzji o wyrzuceniu, bo może się okazać że tylko skórka już nie koniecznie jest piękna, a środek to poezja. Ja postanowiłam wykorzystać to avocado do śniadania. Rozcięłam je nożem a w środku piękne i zielone. Mogłam je zjeść łyżeczką ( uwielbiam ), ale nie obok był pomidor, czosnek i pietruszka.. i tak powstała ta pasta
Pasta z avocado
- 1 avocado
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- pół pęczka natki pietruszki
- pieprz
Avocado kroimy uważając na pestkę na pół, miąższ wyciągamy łyżką i przekładamy do blendera *. Czosnek obieramy i wrzucamy do avocado, z pomidorem postępujemy tak samo, dodajemy też natkę i całość dokładnie blendujemy, doprawiamy pieprzem i gotowe.
*nie masz blendera – pokrój wszystko bardzo drobno i wymieszaj.
Ja pastę podałam z kromkami chleba zgrillowanymi.
Pyszne proste i dobre ! A jak jeszcze puścisz sobie do tego ten kawałek ;) to dobry humor na cały dzień zapewniony.