Pyszny przepis na zamknięcie lata w słoiku
Pasta paprykowa dostałam jeden słoik od naszej sąsiadki i zapragnęłam przepisu natychmiast .. już !
Na całe szczęście Sąsiadka była taka miła, że się przepisem swym ze mną podzieliła, jako, że przepis lekko zmodyfikowałam to tu go podaję. Sos polecam !
Pasta paprykowa
- 2,5 kg czerwonej papryki słodkiej
- 15 dkg ostrej papryki
- 2 główki czosnku
- 25 dkg cukru
- 4 ziarna angielskie
- 1/ 2 szklanki octu spirytusowego
- 3/4 szklanki oleju
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego z Lidla ( w kartoniku )
- 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
- sól do smaku
Papryki myjemy, osuszamy wycinamy gniazda nasienne, kroimy drobno, obieramy czosnek. Papryki z czosnkiem blendujemy. Przekładamy do garnka dodajemy cukier, ziele angielski, ocet i olej zagotowujemy dodajemy przecier pomidorowy, pieprz i miksujemy wszystko na gładko. Zagotowujemy i gotujemy około 30 minut.
Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy słoiki i gotowe.
Smacznego !
Inne przepisy na przetwory znajdziesz TU
Oo! Tego przepisu już dawno szukałam. Podkradam :)
Robię bardzo podobną, jest obłędna :-)
Ile takich słoików wychodzi z tej ilości produktów?
Taką pastę dodałabym zarówno do makaronu jak i chrupiących grzanek z piekarnika. Super przepis! :)
dziękuję ! oj tak u nas ta pasta ostatnio super spisuje się np. do tostów :)
Mi wyszło 7 sztuk ! :) pozdrawiam
:) i jaka prosta w przygotowaniu !
:) smacznego