Pasta z zielonego groszku, pomysł na dodatek do pieczywa

Ostatnio koleżanka zapytała mnie w pracy, czy robiłam może kiedyś pastę do chleba z zielonego groszku ? Ona, taką widziała gdzieś na zdjęciu i nie wie czy to dobre. Odpowiedź brzmiała, nie .. ale..

Pasta z zielonego groszku powstała tego samego dnia wieczorem :)

pasta-z-zielonego-groszku-przepis

 

Do tej pasty wykorzystałam mrożony groszek, bo chciałam uzyskać piękny świeży zielony kolor. Z groszku z puszki wyszłaby szara maź, a nie piękny zielony kolor. Myślałam co do niej dołożyć, by była smaczna i zachęcała do zjedzenia nie tylko kolorem. Ugotowałam groszek na parze i zaczęłam testy i tak powstała ta pyszna pasta.

 

Pasta z zielonego groszku

  • 1/2 opakowania mrożonego groszku Poltino
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania fety
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta chili
  • szczypta kuminu
  • świeżo zmielony pieprz

 

Groszek tak jak już wspomniałam ugotowałam na parze, zostawiłam go do wystudzenia. Przełożyłam go do blendera, dodałam obrany ząbek czosnku, zmiksowałam. Po chwili dodałam rozdrobnioną fetę i przyprawy oraz oliwę. Znowu całość zmiksowałam, ale nie na mega gładką pastę, chciałam żeby czuć było kawałeczki groszku. Przełożyłam do miseczki doprawiłam świeżo mielonym pieprzem i gotowe :)

groszek-poltino-przepis

 

Szybko, prosto i zaskakująco ślicznie – czyli pamiętajmy że jemy na początku oczami !

 

 

smacznego !