Pieczarki jak ich nie marnować.
Czy Ty też masz problem z pieczarkami, które szybko się psują, czernieją, zarastają pleśnią ?
Ja tak miałam, kombinowałam jak je przechowywać, ale najprostszy okazał się sposób przerobienia ich zaraz po zakupie.
Pieczarki z cebulą
- 0.5 kg pieczarek
- 2 średnie cebule
- łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku.
Pieczarki kroję w plasterki, cebulę obieram i kroję w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewam olej, dodaję masło, gdy jedno z drugim się połączy dodaję pieczarki i smażę wszystko razem przez kilka minut, aż będą usmażone, dodaje wtedy sól, pieprz. Przekładam do szklanego pojemnika, studzę i zimne wkładam do lodówki, w ten sposób wytrzymują do 5 dni napewno. Ale szczerze zdażyło się mi je mieć w lodówce tak długo tylko raz.
Do czego je wykorzystuję ? do mięsa do obiadu, do zapiekanek, tostów czy nawet jajecznicy.
Zajmuje to 10 – 15 minut, a nie marnuję ani jednej pieczarki :)