Pieczarki jak ich nie marnować

Pieczarki jak ich nie marnować.

 

Czy Ty też masz problem z pieczarkami, które szybko się psują, czernieją, zarastają pleśnią ?

Ja tak miałam, kombinowałam jak je przechowywać, ale najprostszy okazał się sposób przerobienia ich zaraz po zakupie.

 

Pieczarki z cebulą

  • 0.5 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku.

 

Pieczarki kroję w plasterki, cebulę obieram i kroję w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewam olej, dodaję masło, gdy jedno z drugim się połączy dodaję pieczarki i smażę wszystko razem przez kilka minut, aż będą usmażone, dodaje wtedy sól, pieprz. Przekładam do szklanego pojemnika, studzę i zimne wkładam do lodówki, w ten sposób wytrzymują do 5 dni napewno. Ale szczerze zdażyło się mi je mieć w lodówce tak długo tylko raz.

 

Do czego je wykorzystuję ? do mięsa do obiadu, do zapiekanek, tostów czy nawet jajecznicy.

 

Zajmuje to 10 – 15 minut, a nie marnuję ani jednej pieczarki :)