Jajko zapiekane z szynką i szpinakiem

Jajko zapiekane z szynką i szpinakiem.

 

 

Nadal testujemy wszystkie funkcję urządzenia Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid w którym rodzinnie się zakochaliśmy. A jak pewnie wiecie urządzeń wszelkich kuchennych w domu mamy multum. W tym urządzeniu wszystko jest w jednym miejscu.

Ale jak to, ano ktoś wymyślił taki cud w którym mamy szybkowar, wolnowar, jogurtownicę, a dzięki specjalnie odkrywanej pokrywie mamy też  piekarnik, airfryer ( frytkownica beztłuszczowa),

Jak widzicie tu można zrobić większość dań, od kiedy mamy to urządzenie nie włączyliśmy naszego ulubionego piekarnika. To urządzenie ma taką przewagę, że bardzo szybko się nagrzewa, a gdy się nagrzeje pika i informuje Cię, że już teraz możesz dołożyć jedzenie.
Ma dużą misę ( 6,2 l ) w której już kilkukrotnie zrobiłam rosół, pho.

Ostatnio przygotowałam w tym urządzeniu :

  • kaczkę pieczoną
  • udka z kurczaka z warzywami
  • pho na resztkach z pieczonej kaczki
  • rosół na kaczce – jeden z najlepszych w moim życiu !
  • kieszonki z ciasta franucuskiego z pysznym nadzieniem
i kilka innych dań, przepisy na nie będą obiecuję, ale dorwało mnie choróbsko, które mnie trzyma. Dzisiaj mam przepis dla Was na pyszne szybkie śniadanie czyli  jajko ze szpinakiem i szynką.

Jajko zapiekane z szynką i szpinakiem

  • 1 jajko
  • dwie kulki mrożonego szpinaku ( lub garść świeżego )
  • 1 ząbek czosnku ( obrany i pokrojony drobno )
  • 1/ 2 małej cebuli ( obrana i pokrojona drobno )
  • kilka plasterków szynki
  • kawałeczek masła
  • łyżka gorgonzoli piccante
  • 1 kokilka
Bierzemy kokilkę i smarujemy ją masłem. Wykładamy szynką.
Na patelnię dajemy zamrożony szpinak i dolewamy łyżkę wody, zakrywamy pokrywką, po kilku minutach szpinak będzie rozmrożony. Jak szpinak będzie już rozmrozony ( widelcem będziesz mógła go rozdzielić) dodaj czosnek i cebulę – zamieszaj i podduś razem.
Jeśli masz świeży szpinak to na patelnię daj odrobinkę oleju, dodaj pokrojony czosnek i cebulę oraz szpinak i wszystko razem przesmaż.
Do kokilki wyłożonej szynką przełóż przygotowany szpinak i na niego wybij jajko ze skorupki, obłóż delikatnie serem ( u mnie gorgonzola ).
Wkładamy do Instant Pota na kratkę ( ja mam taką z jakiejś chyba mikrofalówki ) .
Ustawiłam program bake na 7 minut, 190 C aby móc coś upiec musimy ściągnąć osłonę pokrywy i odsłaniamy grzałki.  Włączyłam i poszłam przygotować sobie herbatę i lekarstwa . Kocham w tym urządzeniu to, że zamykasz idziesz a ono wydaje cichutkie piknięcia gdy już skończyło program i jedzenie czeka gotowe. Przy tym programie możesz otwierać pokrywę i sprawdzać co tam się dzieje, czy się nie przypieka, kipi np. Ale tego nie zrobisz gdy gotujesz pod ciśnieniem, wtedy nie możesz otworzyć pokrywy ! Bezpieczeństwo przede wszystkim. !
I po tych 7 minutach wyjęłam pięknie upieczone jajko, rozpuszczoną i przypieczoną gorgonzolę, gorący szpinak i chrupiącą szyneczkę. Czy smakowało, o tak !
A na sam koniec zdjęcie z backstag’u ;)
Wpis powstał w ramach współpracy barterowej ze sklepem Instant Pot Polska.