Pieczona papryka w oliwie

Dzisiaj odkryłam dwie papryki czerwone, niestety lekko już pomarszczone i wpadłam na pomysł żeby je przerobić i tak powstał pierwszy słoiczek pyszności w tym roku.

 

 
Pieczona papryka w oliwie
  • 2 czerwone papryki
  • kilka listków bazylii
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka listków estragonu
  • oliwa z oliwek
  • 1 ostra suszona papryczka chili
Papryki opłukałam i upiekłam w piekarniku w 200 C aż ściemniały ok. 25 minut. Papryki po upieczeniu od razu przełożyłam do torebki foliowej i tak je potrzymałam przez chwilę. To jest patent na szybkie ściągnięcie skórki, którą faktycznie po chwili ściągnęłam bez żadnego kłopotu. Paprykę pokroiłam w paski. Czosnek obrałam i pokroiłam w połówki. W słoiku ułożyłam kilka plastrów papryki, potem dałam listki bazylii, potem papryczkę chili, estragon i takimi warstwami wypełniłam cały słoik, potem całość zalałam oliwą.