Pieczona pierś z indyka – domowa wędlina

Pieczona pierś z indyka – domowa wędlina.

 

pieczona-piers-z-indyka

Pieczona pierś z indyka czy domowa wędlina. Już od jakiegoś czasu robię domową wędlinę czasem jest to karczek a czasem właśnie pierś z indyka. Pierś wychodzi pyszna, lekko wilgotna, pachnąca i znika w superszybkim tempie. Tak przygotowane mięso nadaje się i na kanapki i na gorąco. Pyszne ! 

 

Pieczona pierś z indyka 

  • 700 gram piersi z indyka
  • 3 ząbki czosnku 
  • 4 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/ 2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 

 

Pierś z indyka kładziemy na desce. W blenderze miksujemy olej rzepakowy wraz z pomidorami, czosnkiem, papryką,  solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką smarujemy indyka i odstawiamy w misce do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Pierś z indyka zawijamy w folię aluminiową  / lub wkładamy w rękaw do pieczenia / dokładnie, tak żeby podczas pieczenia żadne soki nie wypłynęły nam na blachę. W takiej temperaturze pieczemy mięso przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy zawinięte mięso w folii do wystygnięcia. Wtedy wszystkie soki zostaną w wędlinie i nam nie wypłyną więc mięso zostanie soczyste. 

domowa-wedlina-na-kanapki

 

ps. całe szczęście, że zrobiłam zdjęcia rano .. bo wieczorem po wędlinie nie było śladu .. oprócz pytań kiedy upiekę kolejną ;)