Pieczona pierś z indyka – domowa wędlina.
Pieczona pierś z indyka czy domowa wędlina. Już od jakiegoś czasu robię domową wędlinę czasem jest to karczek a czasem właśnie pierś z indyka. Pierś wychodzi pyszna, lekko wilgotna, pachnąca i znika w superszybkim tempie. Tak przygotowane mięso nadaje się i na kanapki i na gorąco. Pyszne !
Pieczona pierś z indyka
- 700 gram piersi z indyka
- 3 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/ 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Pierś z indyka kładziemy na desce. W blenderze miksujemy olej rzepakowy wraz z pomidorami, czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką smarujemy indyka i odstawiamy w misce do lodówki na co najmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Pierś z indyka zawijamy w folię aluminiową / lub wkładamy w rękaw do pieczenia / dokładnie, tak żeby podczas pieczenia żadne soki nie wypłynęły nam na blachę. W takiej temperaturze pieczemy mięso przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy zawinięte mięso w folii do wystygnięcia. Wtedy wszystkie soki zostaną w wędlinie i nam nie wypłyną więc mięso zostanie soczyste.
ps. całe szczęście, że zrobiłam zdjęcia rano .. bo wieczorem po wędlinie nie było śladu .. oprócz pytań kiedy upiekę kolejną ;)
Też jadłam indyka wczoraj :D
mniam :)
Czy zamiast folii aluminiowej można użyć np. rękawa do pieczenia?
tak spokojnie,
pozdrawiam
Ulla
Niestety, pierś wyszła biała i wysuszona a nie jak na zdjęciu, mimo zachowania odpowiedniej temperatury i czasu… Ale sam smak bardzo ok.
oj, to przykro mi ..ale mam nadzieję, że smak to wynagrodził :)
Pierś świetna,krucha,soczysta a sos który powstał w rękawie posłużył do podgrzania porcji mięsa w późniejszym czasie.
smacznego :)