Pieczony kurczak z masłem to nasze ostatnie odkrycie. Upiekłam go i rodzina zgodnie stwierdziła, że lepszego nigdy nie jadła, tak to zmieniamy smaki i teraz ten kurczak będzie u nas częściej gościł.
Pieczony kurczak z masłem
- 2 nieduże kurczaki
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 kostki masła
- 5 łyżek oleju
- 3 jabłka ( najlepiej szara reneta)
- 1/2 szklanki wody
Zioła mieszamy z czosnkiem i oliwą odstawiamy na chwilę. W formie układamy papier do pieczenia przekładamy kurczaki. Kurczaki myjemy zimną wodą, osuszamy i smarujemy marynatą. Marynatę też wlewamy delikatnie pod skórę na piersiach kurczaka. Jabłka kroimy na cztery ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i wkładamy do środka kurczaków, resztę układamy dookoła kurczaków. Przekładamy kurczaki tak, żeby leżały na piersiach a na kręgosłupie układamy pokrojone w plastry masło, podlewamy kurczaki wodą. Pieczemy kurczaki 2 godziny w 170 C. Od czasu do czasu można je podlać sosem z pieczenia.
U mnie podany był z pieczoną dynią i jabłkami z kurczaka. Obiad przepyszny, lekki.
Ale mi narobiłaś apetytu:) Zrobię takiego mojej rodzinie w weekend. Czuję, że u nas też będzie hitem.
Muszę też spróbować. Powiem Ci, że kurczaka pieczonego w całości robiłam chyba tylko raz.
Tak to piekę udka, pałki, a w całości raz na butelce piwa.
Pozdrowienia :)
Aciri polecam :) u mnie w domu już pytanie kiedy będzie kolejny
Majana – no wiesz ! próbuj taki jest pyszny a resztki spokojnie można wykorzystać np. do pasty do chleba którą ostatnio zrobiłam :)