Pierogi z kurczakiem pieczonym w Papirusie

Pierogi z kurczakiem pieczonym w Papirusie, pomysł na to danie wpadł mi do głowy gdy jechałam pociągiem z Krakowa do Warszawy i dzięki internetowi w komórce oglądałam i przeglądałam różne strony w sieci.

 

Piersi z kurczaka w Papirusie już kiedyś przyrządzałam i pokazywałam na blogu. Powiem Wam, że są smaczne ale dla mnie i mojej Rodziny trochę za słone, stąd wziął się pomysł podania ich inaczej.

 

Pierogi z kurczakiem pieczonym w Papirusie 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka wody
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 żółtko

 

Pierś z kurczaka płuczemy pod zimną wodą, obsuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry w poziomie. Rozgrzewamy patelnię , układamy na niej piersi z kurczaka w  papirusie i smażymy 10 minut. Zdejmujemy je i przekładamy do ostygnięcia. W czasie gdy piersi smażą się na patelni, obrałam cebulę i czosnek i drobno posiekałam i przełożyłam na gorącą patelnię ( drugą) i podlałam wodą i poddusiłam.

Piersi z kurczaka drobno siekamy, dodajemy cebulę i ser mascarpone i całość mieszamy.

Rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy szklanką kółka  z ciasta i na każde kółeczko nakładamy łyżką farsz i zlepiamy pierogi. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy je jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 190 C do zarumienienia (ok. 25 minut ).

 

Podajemy i na ciepło i na zimno .. uwaga znikają.

Dzięki temu że przyprawy są dodane do kurczaka nie musimy już nic doprawiać. Pierogi są przepyszne, wchodzą na stałe do naszego domowego menu – przegryzkowego ;).

Jedna myśl na temat “Pierogi z kurczakiem pieczonym w Papirusie

  1. super :) jak dla mnie też pierś jest nieco za słona – stąd mój pomysł na placuszki, które były ostatnio u mnie :) wypróbuje !! :D

Dodaj komentarz