Pierożki z ciasta won ton z nadzieniem z mięsa wieprzowego

Dzisiaj przepis, do którego wykonania potrzeba w sumie tylko chwili.

Pierożki z ciasta won ton.

 

nadzienie-do-pierozkow

 

Tak, tak trzeba tylko chwili w momencie gdy w naszej zamrażarce mamy ciasto won ton. Ciasto to można kupić w sklepach z azjatyckimi produktami ( ja kupuję u Quina ) . Przeważnie kupuje kilka paczek ( nie są duże objętościowo, ani drogie ) i mam je w zamrażarce na takie chwile jak tego dnia. Tego dnia, mięso mielone leżało w lodówce, pomysłu na nie, nie było. Otworzyłam zamrażarkę a tam ciasto, pokrojone w kwadraty, po 30 minutach było już rozmrożone gotowe do użycia. Ciasto się rozmrażało, a ja zrobiłam nadzienie do pierożków

 

Nadzienie do pierożków

  • 500 gram mięsa z łopatki ( mielonego)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 zielone cebulki
  • 0, 5 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 0,5 szklanki mrożonych liści kolendry

 

Czosnek obrałam i przepuściłam przez praskę. Imbir obrałam delikatnie i starłam na tarce. Cebulkę zieloną pokroiłam drobno. Wszystkie składniki włożyłam do jednej miski i porządnie wymieszałam.

Potem na każdy kwadrat ciasta kładłam łyżką ciasto i składałam raz jako trójkąty, raz jak kwiatki ( tak jak na zdjęciu ), lub w trójkąty i zawijałam je na palcu smarując końcówki wodą i sklejając.

Tak przygotowane pierożki wylądowały w koszyku do gotowania parze i gotowałam je na parze przez 15 minut.

pierozki won ton

Podałam z sosem zrobionym z :

  • sok z jednej limonki
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1 cm kawałek imbiru
  • liście kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • zielona cebulka

Imbir i czosnek obrałam i drobno pokroiłam. Do miseczki wlałam sos dodałam sok z limonki oraz liście kolendry dodałam czosnek i imbir i wymieszałam wraz z chili oraz pokrojoną zieloną cebulką.

pierozki-chinskie-przepis