Jabłek w tym roku wszędzie pod dostatkiem. Jest ich pełno w każdym sadzie, jak i na straganach.
Przepisy na jabłka. Kilka fajnych i prostych przepisów, które wykonałam w ciągu wczorajszego dnia.
Tak, tak wczorajszego bo tylko w sobotę, mam na tyle czasu, żeby się zająć jabłkami, które spadają z naszych drzew. Dzieci zebrały w ciągu kilku chwil cztery pudła jabłek, niektóre mocno poobijane, ale nie zepsute. Trzeba je zatem szybko przerobić. Na początek pomysł najprostszy, czyli mus. A wszystko w konwencji przepisów zero waste, czyli szybko przerobić, żeby się nic nie zmarnowało.
Mus z jabłek można wykorzystać np. do jogurtu i płatków pakowanych do szkoły, do pracy, do przygotowania deseru dla niespodziewanych gości. Mus wyszedł pyszny, ale czas na przepis.
Mus z jabłek
- 5 dużych jabłek
- 100 gram cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 150 ml wody
- sok z 1 cytryny
Jabłka obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam na ćwiartki. Do garnka wlałam wodę, dodałam cukier i sok z cytryny, wszystko wymieszałam, dodałam jabłka i wszystko wymieszałam. Gdy całość już się rozgotowała, dodałam cynamon, wymieszałam i wszystko zmiksowałam na mus.
Słoiki wyparzyłam w piekarniku w 200 C, następnie wyjęłam słoiki z piekarnika na deskę i gdy minimalnie przestygły, przełożyłam do nich mus. Wyszły mi trzy średniej wielkości słoiki.
Wspomniałam o niespodziewanych gościach i deserze dla nich? Tak, jak to zrobić? Bierzemy nieduże szklanki lub małe salaterki. Na spód dajemy łyżkę płatków owsianych, potem łyżkę jogurtu i mus. Deser gotowy w trzy minuty, jak nie szybciej.
Kolejny pomysł to sos do mięsa na ostro. Zostanie wykorzystany jako dodatek do kanapek, wędlin, mięsa.
Kolejny pomysł to sos do mięsa na ostro. Zostanie wykorzystany jako dodatek do kanapek, wędlin, mięsa.
Sos z jabłek na ostro
- 5 jabłek
- 100 ml białego wytrawnego wina
- kawałek (tak 2 cm) świeżego imbiru
- 1 czerwona papryka
- 5 goździków
- garść śliwek suszonych
- 2 cebule
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- kawałeczek (nie za duży) papryczki habanero
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- pół szklanki octu jabłkowego
Na początek trzeba wszystko przygotować :
Jabłka obrałam i wykroiłam z nich gniazda nasienne, pokroiłam w ćwiartki. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę, cebulę, czosnek i imbir obrałam i pokroiłam w miarę drobno. Wszystko przełożyłam do garnka i dodałam pozostałe składniki z listy.
Gotowałam na małym ogniu, aż jabłka i papryka zmiękły. Całość zmiksowałam i gotowe! Kilka minut pracy i już. Tym razem sos przełożyłam do mniejszych wyparzonych słoików, zakręciłam. Słoiczki postawiłam na desce, ale na pokrywkach i tak czekały do rana, aby potem móc je przenieść na półkę i niech czekają na swój czas w zimie.
Codziennie pakuję sobie jedzenie do pracy w pojemniki, często brakuje mi soku, no taka ochota na coś pysznego do picia w pracy, a nie tylko kawa, herbata i woda. Czasem coś odświeżającego w smaku by się przydało, prawda? A kto z nas nie zna smaku soku jabłkowego miętowego? Ja go pamiętam z dzieciństwa, teraz postanowiłam zrobić go sama, kilka minut i już gotowe.
Koktajl z jabłek i mięty
- 1 jabłko
- kilka listków mięty
Jabłko pokroiłam, wycięłam gniazda nasienne i przełożyłam do butelki w której całość zmiksowałam wraz z listkami mięty i dwoma łyżkami wody, całość zmiksowałam. Wyszedł pyszny napój.
To były moje pomysły na przerobienie owoców, tak aby tą częścią jesieni móc się cieszyć w zimne wieczory. A jakie są twoje pomysły na koniec lata ?Pokaż je w konkursie i wygraj fajną nagrodę !
Zapraszam do udziału w konkursie organizowanym przez portal sferis.pl
Konkurs „W Babie Lato Nagradzanie”: Aby wziąć udział w konkursie i wygrać jedną z nagród należy wykonać zadanie konkursowe na profilu Sferis.pl
Zadanie konkursowe:
Babie lato to piękne i słoneczne wrześniowe dni. Nie siedź w domu! Wykorzystaj je i pokaż nam, jak bawisz się w swoim ogrodzie na zakończenie lata. Wystarczy, że opublikujesz zdjęcie w komentarzu pod tym postem na profilu lub na Instagramie! Koniecznie pamiętaj o hasztagu #SferisBabieLato
Produkty:
Miejsce 1:
Wyciskarka wolnoobrotowa do owoców i warzyw GOTIE
Miejsce 2:
Suszarka do grzybów i owoców Ravanson
Miejsce 3:
Zaparzacz BIALETTI
Start konkursu 11.09
Koniec 25.09
Ogłoszenie wyników 27.09
Wysyłka nagród – do 14 dni od podesłania danych od laureatów
Wpis powstał w ramach współpracy ze sklepem internetowym Sferis.pl.
Jedna myśl na temat “Przepisy na jabłka i zaproszenie do KONKURSU”
Możliwość komentowania jest wyłączona.