Pizza po małopolsku, na takie układ na pizzy przyszedł mi pomysł wczoraj tak całkiem znienacka w samochodzie jak wracałam do domu i oto jest .. a szczerze była przepyszna, zniknęła w mig.
Pizza po małopolsku
(przepis na ciasto – na 3 krążki )
- 0,5 kg mąki
- niepełna łyżka cukru
- niepełna łyżeczka soli
- 25 ml oleju
- 0,25 ml wody letniej
- 10 gr drożdży
Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże i cukier wszystko mieszamy, po chwili dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do ciepłego miejsca na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części, pierwszą rozwałkowujemy i układamy na oliwionym talerzu.
( składniki na 1 pizzę )
- 2 cebule
- 5 śliwek suszonych sechlońskich ( bez pestki )
- 1 opak. bryndzy
- kilka sztuk pomidorków koktailowych
- 10 dkg kiełbasy lisieckiej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki cukru
- pieprz świeżo mielony
Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i wymieszać, dodać cebulę i lekko przesmażyć dodać cukier wraz z pokrojonymi w kostkę śliwkami, wszystko razem smażyć ok. 5 minut, aż cebula się skarmelizuje i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Na cieście ułożonym na gorącym kamieniu rozłożyć cebulę ze śliwkami, poukładać w kawałeczkach bryndzę, plasterki kiełbasy lisieckiej, ułożyć pomidorki pokrojone na pół. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec maks. 15 minut ( po 10 minutach pizza powinna być gotowa ). Podawać od razu.
Przepis dodaję do akcji : Gotuję po małopolsku – to akcja Małopolskiego Festiwalu Smaku organizowanego w Krakowie, w tym roku Organizatorzy poszli o krok dalej i zaprosili blogerów do udziału w konkursie. Danie to ma nawiązywać do korali małopolskich, tych tak pięknie czerwonych, które pojawiają się na tablicach reklamowych w całej Polsce.
Dla mnie bomba…nasze smaki!
oj, nasze zdecydowanie też !