Pizza po małopolsku – Gotuję po małopolsku

Pizza po małopolsku, na takie układ na pizzy przyszedł mi pomysł wczoraj tak całkiem znienacka w samochodzie jak wracałam do domu i oto jest .. a szczerze była przepyszna, zniknęła w mig.

Gotuję po małopolsku

Pizza po małopolsku 

(przepis na ciasto – na 3 krążki )

  • 0,5 kg mąki
  • niepełna łyżka cukru
  • niepełna łyżeczka soli
  • 25 ml oleju
  • 0,25 ml wody letniej
  • 10 gr drożdży

Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże i cukier wszystko mieszamy, po chwili dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do ciepłego miejsca na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części, pierwszą rozwałkowujemy i układamy na oliwionym talerzu.

( składniki na 1 pizzę )

  • 2 cebule
  • 5 śliwek suszonych sechlońskich ( bez pestki )
  • 1 opak. bryndzy
  • kilka sztuk pomidorków koktailowych
  • 10 dkg kiełbasy lisieckiej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz świeżo mielony

Gotuję po małopolsku

Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło i wymieszać, dodać cebulę i lekko przesmażyć dodać cukier wraz z pokrojonymi w kostkę śliwkami, wszystko razem smażyć ok. 5 minut, aż cebula się skarmelizuje i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Na cieście ułożonym na gorącym kamieniu rozłożyć cebulę ze śliwkami, poukładać w kawałeczkach bryndzę, plasterki kiełbasy lisieckiej, ułożyć pomidorki pokrojone na pół. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec maks. 15 minut ( po 10 minutach pizza powinna być gotowa ). Podawać od razu.

Przepis dodaję do akcji : Gotuję po małopolsku – to akcja Małopolskiego Festiwalu Smaku organizowanego w Krakowie, w tym roku Organizatorzy poszli o krok dalej i zaprosili blogerów do udziału w konkursie. Danie to ma nawiązywać do korali małopolskich, tych tak pięknie czerwonych, które pojawiają się na tablicach reklamowych w całej Polsce.

2 myśli na temat “Pizza po małopolsku – Gotuję po małopolsku

Możliwość komentowania jest wyłączona.