Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami z boczkiem

Kupiłam ostatnio polędwiczki wieprzowe bez żadnego pomysłu na nie .. aż zobaczyłam szparagi i pomysł pojawił się sam.

Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami zawinięta w boczek.

Czy to nie brzmi smacznie, dla mnie zabrzmiało i takie też je zrobiłam.

 

przepis-poledwiczka-wieprzowa-ze-szparagami

 

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, potrzebuje szybkiego gotowania, pieczenia inaczej stanie się suche i bez smaku. Tak, więc jest proste i szybkie w przygotowaniu, dobrze mu robi również jakiś sos do kompletu. Ja wymyśliłam sobie sos z białego wytrawnego wina.

 

Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami z boczkiem

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • kilka sztuk szparagów
  • boczek wędzony surowy w plasterkach ( jak kupuję w Biedronce lub Lidlu )
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka ząbków czosnku
  • olej rzepakowy + 1 łyżka masła
  • szklanka białego wytrawnego wina

do podania :

  • ryż
  • szczypta szafranu

 

Na początek przygotowałam szparagi, odłamałam im zdrewniałe końcówki.

Kilka szparagów przecięłam na pół ( one przydadzą się za chwilę ).

Potem w polędwiczkach za pomocą noża zrobiłam dziury i w nie wsunęłam szparagi. Polędwiczki obsypałam pieprzem i zawinęłam plasterkami boczku na całej długości. Później polędwiczki pokroiłam w mniej więcej 2 cm kawałki, uważając żeby szparagi nie wypadły ze środka.

poledwiczka-szparagi-przepis

Na patelni rozgrzałam olej z masłem i na nim obsmażyłam polędwiczki z każdej strony ( ale robiłam to szybciutko ) i potem podlałam całość winem, szybko przykryłam pokrywką i zmniejszyłam gaz do minimum. W ten sposób polędwiczki dusiły się przez około 8 minut. Do patelni dołożyłam szparagi przecięte na pół. Wyłączyłam patelnię i pozwoliłam im jeszcze przez moment dojść – moment kiedy na talerz nakładałam ryż ugotowany z szafranem.

Na talerz nałożyłam ryż, mięso i szparagi pokrojone na pół ( były twardawe takie jakie ja lubię najbardziej ).

 

 

i jeszcze jedno zdjęcie z planu zdjęciowego :)

poledwiczka-wieprzowa-przepis