Kupiłam ostatnio polędwiczki wieprzowe bez żadnego pomysłu na nie .. aż zobaczyłam szparagi i pomysł pojawił się sam.
Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami zawinięta w boczek.
Czy to nie brzmi smacznie, dla mnie zabrzmiało i takie też je zrobiłam.
Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, potrzebuje szybkiego gotowania, pieczenia inaczej stanie się suche i bez smaku. Tak, więc jest proste i szybkie w przygotowaniu, dobrze mu robi również jakiś sos do kompletu. Ja wymyśliłam sobie sos z białego wytrawnego wina.
Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami z boczkiem
- 2 polędwiczki wieprzowe
- kilka sztuk szparagów
- boczek wędzony surowy w plasterkach ( jak kupuję w Biedronce lub Lidlu )
- sól, pieprz do smaku
- kilka ząbków czosnku
- olej rzepakowy + 1 łyżka masła
- szklanka białego wytrawnego wina
do podania :
- ryż
- szczypta szafranu
Na początek przygotowałam szparagi, odłamałam im zdrewniałe końcówki.
Kilka szparagów przecięłam na pół ( one przydadzą się za chwilę ).
Potem w polędwiczkach za pomocą noża zrobiłam dziury i w nie wsunęłam szparagi. Polędwiczki obsypałam pieprzem i zawinęłam plasterkami boczku na całej długości. Później polędwiczki pokroiłam w mniej więcej 2 cm kawałki, uważając żeby szparagi nie wypadły ze środka.
Na patelni rozgrzałam olej z masłem i na nim obsmażyłam polędwiczki z każdej strony ( ale robiłam to szybciutko ) i potem podlałam całość winem, szybko przykryłam pokrywką i zmniejszyłam gaz do minimum. W ten sposób polędwiczki dusiły się przez około 8 minut. Do patelni dołożyłam szparagi przecięte na pół. Wyłączyłam patelnię i pozwoliłam im jeszcze przez moment dojść – moment kiedy na talerz nakładałam ryż ugotowany z szafranem.
Na talerz nałożyłam ryż, mięso i szparagi pokrojone na pół ( były twardawe takie jakie ja lubię najbardziej ).
i jeszcze jedno zdjęcie z planu zdjęciowego :)