Gravalax czyli łosoś peklowany w soli

Gravalax czyli łosoś peklowany w soli z przyprawami. Słyszałam i czytałam o tym daniu nie raz, nie dwa.. aż w końcu kupiłam łososia i zakochaliśmy się rodzinnie.

Gravalax
Gravalax

Gravalax

  • 200 gram surowego filetu z łososia ze skórą
  • 3 łyżki gruboziarnistej soli
  • 2 łyżki pieprzu
  • otarta skórka z cytryn ( 2 szt – wyparzone i wyczyszczone )
  • koperek  suszony – u mnie suszony – następnym razem na pewno będzie świeży i zdecydowanie więcej

Łososia myjemy pod wodą, osuszamy. Sól, pieprz i skórkę z cytryny wkładamy do moździerza  i ucieramy. Łososia dokładnie nacieramy mieszanką wraz z koperkiem. Układamy w naczyniu ceramicznym i dokładnie zakrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 3 doby, raz dziennie przekładamy łososia na drugą stronę i wylewamy nagromadzony się płyn. Po trzech dniach obmywamy łososia z przypraw, osuszamy,.

Łososia kroimy w cienkie plasterki i zjadamy ze smakiem. Przepyszny, delikatny. Niebo w gębie.

 

Gravalax
Gravalax

 

10 myśli na temat “Gravalax czyli łosoś peklowany w soli

  1. To prawda, tak marynowany łosoś jest świetny.
    Kiedyś będąc młodą studentką mieszkałam przez rok w Finlandii i był to pierwszy „przepis”, jakiego nauczyli mnie Finowie. Oni dodają do soli gruboziarnistej (szarej , koniecznie morskiej) trochę cukru sypkiego, co zmienia nieco smak na bardziej „skandynawski”, taki lekko słodkawy, ale nie mdły. Reszta tak samo: dają dużo świeżego koperku , skorkę cytryny , mieszankę 5 ziaren pieprzu itd
    Pozdrawiam Nika

  2. bardzo fajny pomysł :) wypróbuję z chęcią. myślisz, że nadawałby się do sushi?
    bo najczęściej wykorzystuję do tego łososia wędzonego (trochę się boję surowych ryb)
    tak, czy siak na pewno zrobię :)

  3. Ja mam przepis na taki peklowany schab ;-) Najpierw nacierasz cukrem i na dobę do lodówki, potem solą i na dobę do lodówki, potem ziołami i czosnkiem i na dobę do lodówki, a na koniec do podkolanówki (tak, tak!) i na 4 dni powiesić w przewiewnym miejscu ;) A potem jest pycha!

Możliwość komentowania jest wyłączona.