Rozwiązanie konkursu ogłoszonego kilka dni temu tu:
Pomysły, które zyskały moje uznanie to:
- aneta pisze
Lubię kurczaka w klasycznej wersji ale czasem też lubię eksperymentować z kurczakiem, w tych moich kulinarnych eksperymentach najczęściej biorą udział warzywa sezonowe, i tak na przykład jesienią moim ulubionym kurczakowym daniem jest pierś kurczaka z dynią i pomidorami, zimą udka kurczaka pieczone z imbirem, pomarańczami i chilli, moim ulubionym szybkim daniem z kurczaka jest kurczak z cebulą w soku jabłkowym, próbowałam też kurczaka w czekoladzie z bananami i chilli ale to nie moja bajka. Kurczak z cebulą i sokiem z jabłek to danie eksperesowe, składniki mamy zwyczaj pod ręką. Podduszonego lekko z cebulą zalewam szklanka soku jabłkowego i dusze dalej :-) zagęszczam mąką, śmietanką albo pomidorami podaję z ryżem .
2.
Pewnie nie będę oryginalna.Mój ukochany kurczak to nasz kaszubska potrawa regionalna
czyli Ferkase-kura w białym sosie podana z ryżem.Smak mojego dzieciństwa,smak który króluje na kaszubskich weselach,komuniach,chrzcinach i świętach.Polecam
Najpierw gotujemy rosół na kurze(najlepiej wiejskiej),bierzemy warzywa seler,por,marchew,pietruszka,cebula,czosnek,świeży lubczyk(bardzo lubię go używac i polecam),ziele angielskie,liście laurowe,sól i pieprz do smaku.Oczywiście gotujemy na małym ogniu z kurą.Osobno gotujemy ryż(najlepiej biały,).
Robimy sos biały słodko-kwaśny.Do rozpuszczonego masła(duża łyżka),dodajemy mąkę pszenną(2 łyżki).Robimy białą zasmażkę i rozrzedzamy powoli zimnym rosołem(szklanka),mieszając do konsystencji gęstej śmietany.Dodajemy cukier(1 łyżka),sok z jednej cytryny,szczypte soli,oraz śmietanę 30% powoli i delikatnie mieszamy.Po zdjęciu z ognia,odczekac chwilę i dodajemy 2 żółtka rozrobione z odrobiną zimnego rosołu.Sos musi byc delikatny,aksamitny.Na dużym półmisku układamy kawałki kury z rosołu wokół kopca ryżu,polewamy odrobiną sosu i dodajemy agrest(tak ja pamiętam z dzieciństwa-nie rodzynki tylko agrest).Resztę sosu podajemy w sosjerce.SMACZNEGO
A tutaj przepis na moim blogu ze zdjęciem.
3.
Moj faworyt to kurczak w sosie z sera plesniowego(z zielona i niebieska plesnia, najlepszy mix) z gruszkami (swieze lub z puszki,), a do tego gotowane brokuly na parze. Palce lizac!
Gratuluję wszystkim, proszę o przesłanie adresów korespondencyjnych do dnia 15.10 na mój adres email. dziękuję !
Gratuluje zwyciezca. U mnie w weekend ruszac bedzie konkurs gdzie do wygrania bedzie kamien do pizzy. Zapraszam