Pomysł na słodki deser to propozycja, która nadeszła z Winiar do mnie w paczuszce :)
W paczce znalazłam trzy propozycje deserowe Winiary Pomysł na Panna Cotta z sosem truskawkowym, Winiary Pomysł na Tiramisu z sosem o smaku amaretto oraz Winiary Pomysł na Creme Caramel z sosem karmelowym, który natychmiast został rodzinnie wybrany do zrobienia go. I tak to, na naszym stole zagościł Pomysł na Creme Caramel ale z karmelizowanymi winogronami.
Pomysł na Creme Caramel zrobiłam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cały krem przelałam do malutkich silikonowych foremek w kształcie różyczki. A winogrona zrobiłam tak:
Karmelizowane winogrona
- kilka sztuk winogron
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka wódki
Na patelnię wlałam wodę i dodałam cukier i pozwoliłam mu się spokojnie rozpuścić, dodałam umyte i przekrojone na pół winogrona i delikatnie wymieszałam a po chwili wlałam wódkę i pozwoliłam wszystkim składnikom się wymieszać. Po chwili podkręciłam mocniej gaz i wszystko odparowałam i takie właśnie winogrona a dokładniej połówki ułożyłam na moich różyczkach. Deser zniknął w ciągu kilku chwil.
A teraz szybki konkursik dla Was, napiszcie w komentarzu jakie owoce jesienne Wy dodalibyście do deserów zaproponowanych przez Winiary :)
Napiszcie w komentarzu tu lub na Facebooku pod tym wpisem! Ja wybiorę trzy pomysły i one dostaną po pakiecie takim jak ja dostałam czyli trzy Pomysły na deser wg Winiar.
Termin na komentarz macie do 18.11.2012 a ja w ciągu 3 dni ogłoszę wyniki.
Co prawda może to nie owoc w czystej postaci, ale ja do pomysłu na tiramisu z sosem amaretto dodałabym pieczone jadalne kasztany. :)
Ja wybrałabym jabłka lekko podduszone w miodzie.
Zdecydowanie GRUSZKI :) bo to takie niedoceniane owoce :)
Wygląda bombowo!
ja dodałabym prażone jabłka
śliwki mirableki :)
Dodałabym wiśnie .Mam w słoiczkach zamknięte wisienki , które zostały mi po przelaniu nalewki.
Cudownie słodkie wiśnie , nasączone spirytusem…..
A ja wybrałabym wiśnie w karmelu, rozpływaja się w ustach i bardzo mi tu pasują :-)
ja dodałabym granat połączony z nutą mięty.. wyśmienite!
Masz u mnie wyróżnienie i zaproszenie do zabawy blogowej:)
Zdecydowanie karmelizowane gruszki z posypką z wiórków czekoladowych…!
a może by tak z żurawiną?
Do „Pomysł na Panna Cotta z sosem truskawkowym” dodałabym kandyzowaną pigwę, do Pomysł na Tiramisu z sosem o smaku amaretto dodałabym karmelizowane śliwki węgierki a do Pomysł na Creme Caramel z sosem karmelowym obowiązkowo karmelizowaną szarą renetę;)
Pomysł na desery Winiar to dla mnie zastrzyk dobrego samopoczucia a jeśli dodatkiem będzie żurawina i orzechy pistacjowe to mamy również zastrzyk młodości.
moje ulubione wiśnie ze słoika, które robi babcia ;) do wszytkie do czego mozna je dodaje są pycha a ze słodkimi kremami niebo w gębie :)
myślę,że idealnie pasowałyby jabłka w karmelu;)
galaretki z pigwy lub gęstego soku z owocu dereniu uwielbiamy połączenia kwaśne z słodkim i efekt schłodzenia ;)
Ja bym dodała gruszki ugotowane w whisky, które już miękkie skarmelizowała bym lekko na miodzie :)
Dla mnie jesienną koronę zgarnia JABŁKO. A żeby było nietuzinkowo, potarkowane jabłuszko zalałabym agrestową galaretką. Pyszności!
Mniam, wygląda pysznie.