Przepis na chleb na drożdżach – łatwy w zrobieniu

Dzisiaj zapraszam po przepis na chleb. Łatwy w zrobieniu, a efekt zachwyca.

Przepis na chleb na drożdżach.

 

chrupiaca-skorka-jak-upiec-chleb

 

 

 

Pewnego dnia wieczorem okazało się, że chleb nie ma na kolację, ponieważ nikomu nie chciało się ruszyć do sklepu . I tak się zaczęło wyjęłam mikser, zaczęłam szukać mąki, drożdży i wymiesza łam i powiedziałam zobaczymy co z tego wyjdzie :) Takie przepisy lubię, kilka razy chleb na drożdżach robiłam więc wiedziałam jaką ciasto ma mieć konsystencję. A do tego pod kątem oka zobaczyłam resztkę ziemniaków z obiadu i przypominał mi się chleb z krakowskiego Zaczynu z ziemniakami i rozmarynem i tym tropem szłam.

 

Przepis na chleb na drożdżach

  • 850 gram mąki pszennej
  • 1 i 1/2 opakowanie drożdży suszonych
  • 200 gram ziemniaków ( ugotowanych i rozgniecionych widelcem )
  • 450 ml wody ( chłodnej )
  • łyżeczka soli
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku ( obrane i pokrojone w plasterki )

 

Do misy miksera wsypałam mąkę, dodałam wszystkie pozostałe składniki, wyrabiałam hakiem do ciasta przez około 10 minut. Aż do momentu kiedy ciasto tworzyło już jedność. Zwartą kulę ciasta przykryłam ściereczką odstawiłam do wyrośnięcia na półtorej godziny koło kominka ( ponieważ drożdże by rosnąć potrzebują ciepła ).

Po tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Wtedy wyjęłam ciasto na blat wysypany mąką i kilka razy je po ugniatałam formując bochenek, ponacinałam go ostrym nożem.

prosty-chleb-na-drozdzach

Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, ułożyłam na niej bochenek przykryłam ściereczką i odstawiłam na kolejne ok. 30 minut do wyrośnięcia aż nagrzał mi się piekarnik ( tylko od dołu ) do 200 C.

Wtedy wstawiłam chleb i piekłam go przez godzinę. Po tym czasie otworzyłam piekarnik, przez czystą ściereczkę chwyciłam chleb i wyjęłam go z piekarnika na kratkę żeby lekko ostygł . Prawie połowa zniknęła nim zdążył porządnie się wystudzić.

jak-upiec-chleb-na-drozdzach

Z dodatków do chleba robiłam też taki z podduszoną cebulą na maśle, z orzechami laskowymi – więc dodatki możesz dodać takie jakie najbardziej lubisz.