Rabarbar a’la crumble czyli owoce do pracy

Crumble to owoce zapiekane pod kruszonką, mi kruszonki obecnie nie wolno. Uwielbiam rabarbar i jak go zrobić a’la crumble, tak aby móc zabrać je do pracy .. hmmm.. no i są :)

Rabarbar a'la crumble
Rabarbar a’la crumble

Rabarbar a’la crumble

  • 3 łodygi rabarbaru
  • 2 małe jabłka
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka otrąb pszennych + 1 łyżka zarodków pszennych wymieszanych

 

Łodygi rabarbaru obrać i pokroić na półtora centymetrowe kawałeczki. Jabłka opłukać i  pokroić w kawałeczki. Do miseczki do zapiekania włożyć owoce, podlać wodą i posypać z góry cukrem. Wstawić do piekarnika na 25 minut na 160 C, a dokładnie na tyle aż owoce będą miękkie. Wystudzić przełożyć do pojemnika, który zabierzemy do pracy, do miseczki / woreczka przełożyć otręby wymieszane z zarodkami i zapakować wszystko razem. W pracy jeśli macie dostęp do mikrofalówki owoce podgrzać i posypać otrębami, jeżeli nie macie możliwości po prostu posypcie je otrębami.

 

Rabarbar a'la crumble
Rabarbar a’la crumble

Smacznego !