Roladki wieprzowe z boczkiem i ogórkiem

Roladki wieprzowe to danie, które lubię, ale sama rzadko przyrządzam. Mając teraz kilka dni urlopu, kupiłam szynkę wieprzową i szczerze mówiąc nie miałam pomysłu co z nią zrobić .. Myślałam o kotletach mielonych, spaghetti z sosem pomidorowym ..ale zobaczyłam w sklepie bardzo ładny boczek wędzony no i już wiedziałam co zrobię -i to był strzał w 10 !

roladka wieprzowa

Roladki wieprzowe

  • 10 plastrów mięsa z szynki wieprzowej
  • 14 plastrów boczku wędzonego
  • 10 kawałków ogórków kiszonych
  • 2 cebule
  • 10 sztuk suszonych śliwek
  • woda
  • olej do smażenia
  • pieprz świeżo mielony
  • wykałaczki

 

 

Mięso rozbić delikatnie, posypać świeżym pieprzem, na każdym plastrze ułożyć plaster boczku i kawałek ogórka i zwinąć w roladkę, pospinać wykałaczkami.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć każdą roladkę szybko. Do garnka z grubym dnem nalać 2 łyżki oleju,lekko rozgrzać i przekładać obsmażone roladki, po obsmażeniu wszystkich, obrać i pokroić cebulę i przesmażyć na pozostałym oleju z pokrojoną resztą boczku. Dodać do roladek, na patelnię wlać pół szklanki wody, a potem przelać wraz z resztką sosu do roladek. Do gotujących się roladek dodać śliwki, całość gotować ok. godziny, aż mięso będzie się rozpływać. Pyszny obiad, ja podałam roladki w towarzystwie smażonych na oliwie szparagów i sosem spod roladek. Smacznego !

rolada wieprzowa

4 myśli na temat “Roladki wieprzowe z boczkiem i ogórkiem

Możliwość komentowania jest wyłączona.