Roladki wieprzowe to danie, które lubię, ale sama rzadko przyrządzam. Mając teraz kilka dni urlopu, kupiłam szynkę wieprzową i szczerze mówiąc nie miałam pomysłu co z nią zrobić .. Myślałam o kotletach mielonych, spaghetti z sosem pomidorowym ..ale zobaczyłam w sklepie bardzo ładny boczek wędzony no i już wiedziałam co zrobię -i to był strzał w 10 !
Roladki wieprzowe
- 10 plastrów mięsa z szynki wieprzowej
- 14 plastrów boczku wędzonego
- 10 kawałków ogórków kiszonych
- 2 cebule
- 10 sztuk suszonych śliwek
- woda
- olej do smażenia
- pieprz świeżo mielony
- wykałaczki
Mięso rozbić delikatnie, posypać świeżym pieprzem, na każdym plastrze ułożyć plaster boczku i kawałek ogórka i zwinąć w roladkę, pospinać wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć każdą roladkę szybko. Do garnka z grubym dnem nalać 2 łyżki oleju,lekko rozgrzać i przekładać obsmażone roladki, po obsmażeniu wszystkich, obrać i pokroić cebulę i przesmażyć na pozostałym oleju z pokrojoną resztą boczku. Dodać do roladek, na patelnię wlać pół szklanki wody, a potem przelać wraz z resztką sosu do roladek. Do gotujących się roladek dodać śliwki, całość gotować ok. godziny, aż mięso będzie się rozpływać. Pyszny obiad, ja podałam roladki w towarzystwie smażonych na oliwie szparagów i sosem spod roladek. Smacznego !
Mięso i szparagi, czego więcej chcieć na obiad? :)
Podobają mi się takie roladki. Smakowite :)
Majanko, dziękuję !
niczego ??:)