Sałatka z Wadowic, a czemu taka nazwa bo powstała ze składników dostępnych podczas półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku. Padło hasło, może by tak zrobić sałatkę ? Nas, blogerów nie trzeba dwa razy prosić i tak powstała.
Sałatka z Wadowic
- 25 dkg boczku wędzonego
- 2 szklanki miodu pitnego
- 1/ 2 kostki masła
- 2 gałązki tymianku
- 2 papryki czerwone
- kilka kromek chleba ciemnego żytniego
- natka pietruszki
Chleb pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni.
Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni, gdy zaczną robić się skwarki, dodać 2 drobno pokrojone ząbki czosnku i podsmażyć, podlać delikatnie 1/2 szklanki miodu i szybko zamieszać. Uwaga alkohol się będzie mocno ulatniał, dodawać powoli miód i mieszać, odparować alkohol. Zdjąć skwarki na talerz, do sosu na patelni wkroić masło i dodać tymianek, Pokroić papryki w kostkę. wszystko zamieszać. Do miski przełożyć podsmażone kosteczki chleba i boczek oraz paprykę. Dodać pokrojoną natkę pietruszki i polać sosem.
Bajeczne smaki.
Aaaaaaaaaaaaaa już w tą niedzielę zapraszamy do Tarnowa – czekamy na Was !
( zdjęcie od Kuchennych Wariacji )
Była świetna, blogerzy małopolscy wymiatają!!!
oj, tak to fakt !