Schab z czosnkiem to u nas w domu swego rodzaju tradycja – smaczna tradycja. Tym daniem przekonałam mojego J., że czosnek może być genialny w smaku :)
Schab pieczony z czosnkiem w dużej ilości
Składniki
- schab bez kości ok. 1,5 kg
- czosnek – ok. 2 główek
- sól, pieprz
- miód 2 łyżki
- masło 1 łyżka
- olej
Schab należy umyć i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i małe ząbki czosnku zostawić, a duże podzielić na mniejsze. A teraz długa praca czyli szpikowanie schabu czosnkiem, centymetr po centymetrze, miejsce po miejscu, potem schab solimy i posypujemy pieprzem.
Gdy już skończyny na patelni rozgrzewamy olej tak ok. 1 cm warstwa i gdy będzie gorący wkładamy schab i obsmażamy go szybciutko ze wszystkich stron, tak aby pozamykać pory mięsa. Mięso przekładamy do brytfanki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, podlewając go ok. 200 ml wody. A na patelnię gdzie pozostał olej, dajemy miód i łyżkę masła i wszystko razem rozpuszczamy, po czym tą mieszanką polewamy schab w trakcie pieczenia. Pieczemy ok. półtorej godziny, ale to zależy od grubości schabu.
Schab można jeść na kanapkach, lub na ciepło jako część obiadu. Mniam !
Jedna myśl na temat “Schab pieczony z czosnkiem w dużej ilości”
Możliwość komentowania jest wyłączona.