Schab pieczony z czosnkiem w dużej ilości

Schab z czosnkiem to u nas w domu swego rodzaju tradycja – smaczna tradycja. Tym daniem przekonałam mojego J., że czosnek może być genialny w smaku :)

 

Schab pieczony z czosnkiem w dużej ilości

Składniki

  • schab bez kości ok. 1,5 kg
  • czosnek – ok. 2 główek
  • sól, pieprz
  • miód 2 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • olej

 

Schab należy umyć i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać i małe ząbki czosnku zostawić, a duże podzielić na mniejsze. A teraz długa praca czyli szpikowanie schabu czosnkiem, centymetr po centymetrze, miejsce po miejscu, potem schab solimy i posypujemy pieprzem.

Gdy już skończyny na patelni rozgrzewamy olej tak ok. 1 cm warstwa i gdy będzie gorący wkładamy schab i obsmażamy go szybciutko ze wszystkich stron, tak aby pozamykać pory mięsa. Mięso przekładamy do brytfanki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, podlewając go ok. 200 ml wody. A na patelnię gdzie pozostał olej, dajemy miód i łyżkę masła i wszystko razem rozpuszczamy, po czym tą mieszanką polewamy schab w trakcie pieczenia. Pieczemy ok. półtorej godziny, ale to zależy od grubości schabu.

Schab można jeść na kanapkach, lub na ciepło jako część obiadu. Mniam !