Schab pieczony z powidłami śliwkowymi ( The best of )

Schab pieczony z powidłami śliwkowymi, pomysł na tą potrawę przyszedł mi nagle do głowy wprowadziłam go w czyn, prawie od razu iii .. genialne połączenie smakowe. Przepyszny wilgotny schab został podany z ryżem i warzywami na parze. Rodzina uznała, że to wręcz świąteczny obiad :) i zamówili powtórkę na pierwszy dzień Świąt.

schab pieczony

Schab pieczony z powidłami śliwkowymi

  • 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu śliwkowego ( sądzę, że inny owocowy też będzie ok )
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru ( u mnie powidła nie były bardzo słodkie )
  • biały i brązowy ryż u mnie po 100 gram każdego

 

Schab umyć w zimnej wodzie, wysuszyć, po nakłuwać widelcem lub takim urządzeniem do mięsa. Pozostałe składniki wymieszać i tym posmarować całe mięso, z górnej strony trochę grubiej  ( fajnie potem wygląda) . Zostawić na talerzu mięso w ten sposób przygotowane w lodówce na co najmniej godzinę.

Potem wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę  180 C i pieczemy przez 1,5 godziny. I gotowe. Ja do tego podałam bukiet warzyw ( marchewka, brokuły kalafior – mrożonka ) ugotowane na parze, a do tego biały ryż wymieszany z brązowym ryżem.

 

3 myśli na temat “Schab pieczony z powidłami śliwkowymi ( The best of )

  1. Lubię schab pieczony ze śliwką, robię na święta. Z powidłami nie próbowałam,ale na pewno by mi posmakował:)
    Pozdrawiam:)

  2. Zrobiłam, smak pyszny, ale jestem niedoświadczona i zrobiłam bez przykrycia tudzież rękawa i wysechł, ale smak był świetny. Dzięki! Dziś robię w wersji z polędwicy wieprzowej i już w rękawie :-) Zobaczymy jak wyjdzie :-)

Dodaj komentarz