Schab z sosem orzechowym przygotowałam ostatnio dla dzieci na obiad, na całe szczęście zostało i dla mnie troszkę i szczerze pyszne to było !
Schab w sosie orzechowym
- 4 plastry schabu
- 10 łyżek masła orzechowego ( domowej roboty – przepis TU )
- 0,5 łyżeczki sproszkowanej papryki ostrej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- pół papryki czerwonej
- + 3 łyżki oleju do smażenia
Schab pokroiłam w paseczki takie maks szerokości pół centymetra. W misce wymieszałam masło orzechowe, sos sojowy, paprykę i olej i w tej mieszance zamarynowałam mięso na całą noc.
Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam mięso wraz z marynatą, po 5 minutach dodałam paprykę czerwoną pokrojoną w paski – tak aby została chrupiąca. Wg mnie nic mu więcej do smaku nie było potrzebne.
Całość podałam z ryżem.
Jedną porcję zabrałam do pracy jako lunch :) – oj dobry był!