Schab z sosem orzechowym lekko orientalne danie

Schab z sosem  orzechowym przygotowałam ostatnio dla dzieci na obiad, na całe szczęście zostało i dla mnie troszkę i szczerze pyszne to było ! 

schab w sosie orzechowym, chińskie danie, lunch do pracy

 

Schab w sosie orzechowym

  • 4 plastry schabu 
  • 10 łyżek masła orzechowego ( domowej roboty – przepis TU
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanej papryki ostrej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju 
  • pół papryki czerwonej 
  • +  3 łyżki oleju do smażenia 

Schab pokroiłam w paseczki takie maks szerokości pół centymetra. W misce wymieszałam masło orzechowe, sos sojowy, paprykę i olej i w tej mieszance zamarynowałam mięso na całą noc. 

Na patelni rozgrzałam olej i usmażyłam mięso wraz z marynatą, po 5 minutach dodałam paprykę czerwoną pokrojoną w paski – tak aby została chrupiąca. Wg mnie nic mu więcej do smaku nie było potrzebne.

 Całość podałam z ryżem. 

Jedną porcję zabrałam do pracy jako lunch :) – oj dobry był!