Sekrety szefa kuchni to książka o tym jak opiekować się nożami, żeby starczyły nam na dłużej. Kompendium wiedzy tak naprawdę.
Z książki dowiemy się o tym jak zbudowany jest nóż czyli, że posiada sztych czyli czubek, że jest też głownia czyli główna część noża ( może być prosta lub zakrzywiona, elastyczna lub sztywna ), ostrze i tu mogą być różne rodzaje bo gładkie, faliste, ząbkowane, żłobione lub wklęśnie szlifowane, jest też próg – czyli zatępiona nasada, ale jest też nasada czyli miejsce łączenia głowni z rękojeścią, rękojeść oraz trzpień … uff i z tego wszystkie składa się każdy nóż, wiedzieliście ? Ja szczerze mówiąc nie wiedziałam, że to jest tak dokładnie podzielone.
Potem autorzy książki opisują różnice między nożami stalowymi a ceramicznymi, na co zwrócić uwagę przy zakupie noża.
Jak myślicie ile rodzajów noża może się przydać w kuchni ?, wg autorów aż 11 różnych, ale które i jakie to są dowiadujemy się na kolejnych stronach.
Na kolejnych stronach jest część o której chyba mało co kto z nas pamięta w normalnym użytkowaniu czyli jak dbać o noże .. czyli regularnie je ostrzyć, jak myć, jak przechowywać.
Przechodzimy do ćwiczeń ;) czyli jak trzymać nóż podczas cięcia co bardzo nam się przyda podczas nauki krojenia cebuli, dymki, pora czy czosnku.
W tej książce naprawdę znajdziemy ( ja znalazłam) dużo ciekawych informacji jak obchodzić się z nożami, jak ciąć i jak przechowywać noże.
W książce znajdziemy też kilkanaście przepisów kulinarnych, ponad 200 fotografii.
Ja szczerze książkę polecam, każdemu kto lubi gotować.
Sekrety Szefa Kuchni
oprawa twarda
Wydawnictwo RM
stron 128
cena 39,90 zł ( tu taniej )
( książka wydawana we współpracy z Fiskars i te noże są w książce zaprezentowane).
Dziękuję wydawnictwu RM za przesłaną książkę.
Też mam i oczywiście wzdycham do zdjęć :)
:)