Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

Wczoraj wracając z pracy, przez polne drużki zasypane śniegiem  z wiejącym wiatrem za oknami zapragnęłam czegoś ciepłego i pysznego na kolację.

Wybór padł mój ukochany makaron ( jeden z wielu ) czyli Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino.

 

spaghetti alio

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

  • makaron spaghetti niepełna paczka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli wysuszona
  • pęczek pietruszki natki
  • oliwa z oliwek
  • parmezan

Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią obrany i posiekany czosnek wraz z papryczką chili.

Gdy czosnek będzie lekko przyrumieniony wrzucić na patelnię makaron, dodać natkę z pietruszki drobno posiekaną i wymieszać. Podawać posypany parmezanem.

Uwielbiam ten smak.

 

Dodaj komentarz