Stek z rostbefu z ziemniakami i szparagami – The best

Stek z rostbefu okazał się u nas hitem obiadowym wczoraj. Rostbef nabyłam w sklepie na literkę L – rostbef z Brazylii. Pyszny, smażony krótko lekko krwisty. Ten obiad gościł u nas na stole w pierwszy dzień świąt wielkanocnych .. pyszny !



 

Dlatego zdjęcie jest takie, a nie inne, bo szczerze mówiąc szkoda było mi mojego stygnącego obiadu.

stek z rostbefu

Stek z rostbefu 

  • 1 kg rostbefu
  • olej + 2 łyżki masła
  • świeżo mielony pieprz Kamis

 


+ ugotowane ziemniaki z ząbkiem czosnku i solą
+ szparagi upieczone w piekarniku 

 


+ sos z gorgonzolą 

  • 20 dkg gorgonzoli
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżka masła  + 1 łyżka oliwy
  • świeżo mielony pieprz Kamis



Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem dodajemy pokruszoną gorgonzolę oraz dolewamy śmietankę i mieszamy, podgrzewając.

 

Mięso kroimy mięso na steki. Steki lekko obsypujemy pieprzem. Na mocno rozgrzanej patelni, rozgrzewamy olej wraz z masłem, smażymy każdy stek z każdej strony przez 2 minuty, po usmażeniu odkładamy steki na drugą patelnię ( talerz byle nie zimny) na chwilę aby steki odpoczęły.


 

Nakładamy steki na talerz do nich dodajemy ziemniaki i szparagi,  stek polewamy sosem i gotowe.

+ kieliszek czerwonego wytrawnego wina :)

Jak to powiedziała moja rodzina – Obiad jak marzenie :)

Jedna myśl na temat “Stek z rostbefu z ziemniakami i szparagami – The best

  1. Uwielbiam steki, że też nie pomyślałem aby na święta się nimi delektować :) Wiem już z czym będę jadł następne, sos z gorgonzolą będzie idealnym uzupełnieniem. Pysznie to wygląda!

Możliwość komentowania jest wyłączona.