Jedna myśl na temat “Konkurs z DecoMorreno – zapraszam

  1. Serwus!
    Oto moja propozycja na delikatne ciasto, które zawsze się udaje :)

    Ingrediencje:

    80 g gorzkiej czekolady
    1,5 szklanki mąki pszennej razowej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    1/4 łyżeczki soli
    60 g masła w temperaturze pokojowej
    1/2 szklanki brązowego cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    pół szklanki jogurtu naturalnego
    pół szklanki wrzącej wody

    Czary:

    Do miski przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć. Czekoladę roztopić w mikrofali, przestudzić (nie powinna stwardnieć).
    Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać do niego partiami cukier, nadal ucierając. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia składników.
    Następnie dodawać do masy odłożoną wcześniej mąkę, na przemian z jogurtem; miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.
    Ciasto przelać (będzie bardzo rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut lub dłużej (wszystko zależy od piekarnika), sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.
    Pozdrawiam,
    Polaca Mala

Dodaj komentarz