Przypominam, że konkurs z DecoMorreno jeszcze trwa do jutra – zgłaszajcie swoje przepisy na ciasta w komentarzach – zapraszam !
Przypominam, że konkurs z DecoMorreno jeszcze trwa do jutra – zgłaszajcie swoje przepisy na ciasta w komentarzach – zapraszam !
Możliwość komentowania jest wyłączona.
Serwus!
Oto moja propozycja na delikatne ciasto, które zawsze się udaje :)
Ingrediencje:
80 g gorzkiej czekolady
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
60 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki wrzącej wody
Czary:
Do miski przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć. Czekoladę roztopić w mikrofali, przestudzić (nie powinna stwardnieć).
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać do niego partiami cukier, nadal ucierając. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia składników.
Następnie dodawać do masy odłożoną wcześniej mąkę, na przemian z jogurtem; miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.
Ciasto przelać (będzie bardzo rzadkie) do formy o średnicy 23 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut lub dłużej (wszystko zależy od piekarnika), sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.
Pozdrawiam,
Polaca Mala