Szarlotka sypana .. hmm .. tu zaczynają się wspomnienia.
Pierwszy raz dostałam ją od Mamy mojego J. w dniu wyjścia ze szpitala z naszą córką i od tej pory to jedna z moich ulubionych szarlotek.
Tym razem zamiast zwykłego masła dałam olej kokosowy.. mhmm .. ten zapach. Uwielbiam ją za chrupkość i pyszny smak jabłek, ale przede wszystkim za prostotę w przygotowaniu.
Szarlotka sypana z kokosem
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 kaszy mannej
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 8 łyżek oleju kokosowego
- 8 jabłek
[ kwadratowa forma nieduża ]
Sypkie składniki mieszamy w misce. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy połowę naszych suchych składników, potem kładziemy starte jabłka i posypujemy pozostałą mieszanką. Na górze układamy olej kokosowy ja nakładałam małą łyżeczką, na całej powierzchni, wystarczy ułożyć kopki.
Pieczemy ok. 40 minut w 170 C.
Kokos musi stanowić tu bardzo ciekawy dodatek :))