Tak, tak wiem przepis miał być wczoraj … ale praca, potem spotkanie z przyjaciółmi, po prostu nie dałam rady:(
Pyszne maleństwa – czyli tarty na jeden kęs
Tartinki na jeden kęs
Ciasto Kruche – z Elle – wg Thessy
- 12 dkg mąki pszennej z pełnego przemiału
- 3 dkg masła
- szczypta soli
- 4 łyżki wody
szczypta pieprzu i papryki chili
Roztopić 4 łyżki wody, masło i sól, wsypać mąkę i mieszać aż kulka odlepi się od ścian garnka.
Foremkę na małe tarty ( z Fackelmana ) natłuściłam oliwą i wykleiłam ciastem. Podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C tak gdzieś przez 5-8 minut.
Farsz I
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- pieprz, sól
Wymieszać i łyżką nałożyć masę na upieczone spody.
Farsz II
- Pomidor 2 szt.
- czosnek 1 ząbek
- cebula 1 szt
- cukinia malutka 1 /2 szt
- oliwa 1 łyżka
Cebulę, cukinię i czosnek obrać i poszatkować, dodać pokrojone pomidory. Całość poddusić na patelnii na oliwie. Ciepły farsz nałożyć na spody z ciasta. Zapiec całość przez około 8 minut w piekarniku.
Podawać ciepłe z kieliszkiem wina.