Tartinki mini – pyszne maleństwa

Tak, tak wiem przepis miał być wczoraj … ale praca, potem spotkanie z przyjaciółmi, po prostu nie dałam rady:(

Pyszne maleństwa – czyli tarty na jeden kęs

Tartinki na jeden kęs

Ciasto Kruche – z Elle – wg Thessy

  • 12 dkg mąki  pszennej z pełnego przemiału 
  • 3  dkg masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody

szczypta pieprzu i papryki chili

Roztopić 4 łyżki wody, masło i  sól, wsypać mąkę i mieszać aż kulka odlepi się od ścian garnka.

Foremkę na małe tarty ( z Fackelmana ) natłuściłam oliwą i wykleiłam ciastem. Podpiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C tak gdzieś przez 5-8 minut.
Farsz I
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • pieprz, sól
Wymieszać i łyżką nałożyć masę na upieczone spody.
Farsz II
  • Pomidor 2 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula 1 szt
  • cukinia malutka 1 /2 szt
  • oliwa 1 łyżka

Cebulę, cukinię i czosnek obrać i poszatkować, dodać pokrojone pomidory. Całość poddusić na patelnii na oliwie. Ciepły farsz nałożyć na spody z ciasta. Zapiec całość przez około 8 minut w piekarniku.

Podawać ciepłe z kieliszkiem wina.