Torcik z mascarpone i bezą prosty przepis !

Torcik z mascarpone i bezą, przepyszny, nie za słodki w sam razem na letnie wieczory. A powstał tak jakoś sam z siebie ;) czyli z moich przemyśliwań co można zrobić z dodatkiem ciasteczek kakaowych Petit Beurre o których przetestowanie zostałam ostatnio poproszona. Jedną paczuszkę ciasteczek natychmiast zjedliśmy w pracy, dobre, fajnie kakaowe. Ale, co tu zrobić z takich ciasteczek i padło na torcik.

Torcik z mascarpone i bezą
Torcik z mascarpone i bezą

 

Torcik z mascarpone i bezą

  • 5 opakowań ciasteczek
  • 1/2 kostki masła
  • 1 opakowanie serka mascarpone – 200 gram
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru z wanilią ( domowej roboty)
  • 2 brzoskwinie obrane ze skórki i przekrojone przez pół
  •  beza wg tego przepisu [klik] [tu były białka z wyżej wymienionych jajek ]
  • [ew. kilka śliwek do dekoracji]

Ciasteczka zmiksowałam na pył blenderem dodałam rozpuszczone masło i wymieszałam. Formę silikonową wyłożyłam tą masą i włożyłam do lodówki do schłodzenia. Serek mascarpone przełożyłam do miski dodałam 2 żółtka i porządnie zmiskowałam wraz z cukrem waniliowym.

Spód wyjęłam z lodówki przełożyłam na niego masę i na niej ułożyłam brzoskwinie, znowu włożyłam do lodówki na czas ubijania bezy.

Przygotowywanie bezy :

  • 6 białek ( u mnie wcześniej zamrożone )
  • 350 gram cukru pudru waniliowego ( domowej roboty )
  • 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

 

Białka rozmrozić i ubić z połową cukru, na błyszczącą pianę. Dodać pozostały cukier wraz z mąką oraz octem i delikatnie wymieszać szpatułką.

Rozgrzałam piekarnik do 180 C. Na wierzch ciasta wyłożyłam przygotowaną bezę. Wstawiłam całość do piekarnika, przez 5 minut piekłam w 180C , a potem przez 55 minut w 140C. Całość ze względu na późną porę zostawiłam w piekarniku na całą noc. A następnego dnia wieczorem wyjęłam i … mniam, cudowna w smaku, na wierzchu ułożyłam kawałeczki śliwek i to dopełniło całości smaku. Serdecznie polecam, w domownicy już zażądali powtórki :)

A ciasteczka jako spód do ciasta sprawdziły się w 100 %.

8 myśli na temat “Torcik z mascarpone i bezą prosty przepis !

  1. Fajniutki torcik i super ciasteczka, dobrze wiedzieć, że takie są, chociaż jak znam życie zostaną pożarte przez moich chłopaków zanim ię doczekają wypieku z ich udziałem;) Pozdrawiam!

Możliwość komentowania jest wyłączona.