Budzisz się rano, sprawdzasz co możesz zamówić w pobliskim barze, nic no nic do Ciebie nie przemawia, ale…
Udka z kurczaka na szybko do pracy na lunch do zrobienia .. robimy ?
(zdjęcie zrobione u mnie w pracy w czasie lunchu )
Tak, tak na szybko bo całość maks 10 no może 15 minut trwa. Pod warunkiem, że w lodówce znajdziemy rozmrożone udka z kurczaka ( bez skóry i kości ), możemy je zastąpić łopatką wieprzową, piersią z kurczaka np. Do tego na półce z sosami mamy sos teryiaki a w zamrażarce schowane warzywa mrożone ( najlepiej chińską mieszanka, ale mogą to być brokuły, fasolka, cebula, por ) no i makaron w tym przypadku do woka chiński.
Udka z kurczaka na szybko do pracy ( na jedną porcję )
- 10 dkg mięsa ( do wyboru z powyższego )
- 1 ząbek czosnku
- garść warzyw mrożonych
- 1/4 opakowania makaronu
- 1 łyżka sosu teryiaki
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta płatków chili
#jeśli masz zieloną cebulkę możesz danie nią posypać :)
Zaczynamy od postawienia wody w garnku na makaronu, gdy tylko się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z tym co opakowanie mówi czyli u mnie 3-4 minuty.
Obieramy czosnek i drobno kroimy, mięso kroimy w drobne kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy obrany i pokrojony czosnek ( u mnie mrożony ) po kilkunastu sekundach wrzucamy mięso i przesmażamy, dodajemy warzywa, sos terijaki i sojowy oraz chili + 3 2 łyżki wody szybko całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 8 minut na dużym ogniu, gdy makaron się ugotuje dorzucamy go do mięsa i warzyw, razem wszystko mieszamy i gotowe! Pakujemy do pojemnika, w pracy odgrzewamy w mikrofalówce i już po kuchni rozchodzi się pyszny zapach domowego dania.
idealny do pudełeczka! mniaaam